HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så duktiga är svenska barn på att hjälpa till hemma

Nyheter Flickor hjälper till mer i hemmet än pojkar. Att städa sitt eget rum är den vanligaste sysslan.
Foto: Elena Nichizhenova / Istockphoto

Glöm bilden av den lata tonåringen – färska siffror som Hem & Hyra tagit del av visar att svenska barn är duktiga på att hjälpa till i hemmet. Så många som 9 av 10 hjälper till med något varje vecka, visar en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB.

Siffrorna visar att det är städning av det egna rummet som är den vanligaste sysslan. Det är betydligt mer populärt än att till exempel hjälpa till med att laga mat eller att tvätta. Hela 68 procent svarar att de städar sitt rum minst en gång i veckan. Minst populärt är olika typer av trädgårdsarbete, visar siffrorna. Bara 28 procent av barn mellan 12 och 18 år uppger att de hjälper till med det varje vecka.

Läs ocksåJane förlorade allt vid storbranden i Henån

Utomhusarbete sticker dock ut, genom att vara mer populärt bland pojkar, där andelen som hjälper till är hela 37 procent. Flickor hjälper till i större utsträckning med övriga sysslor.

Så hjälper barn till i hemmet

Det här gör 12-18-åringar minst en gång i veckan. Källa: SCB. 

Läs ocksåKhalil köpte skor för hela pengen

Men hur står sig svenska ungdomar i ett internationellt perspektiv? I själva verket är de kanske inte så duktiga som SCB-siffrorna visar. En avhandling från Göteborgs universitet från tidigare i år visar att de ligger i lä jämfört med andra länder.

– Det som var utmärkande då var att svenska barn i studien var de som hade lägst förväntningar på sig att hjälpa till, säger Nina Tryggvason, universitetslektor vid Högskolan Väst som skrev avhandlingen “Att säga sitt och höra till. En internationell studie om barns delaktighet i familjen.”

Avhandlingen är baserad på en stor forskningsstudie med intervjuer av barnfamiljer från 9 länder. Där jämförs Sverige med länder som USA, Thailand, Kenya och Italien. Att svenska barn har lägst förväntningar på sig kan bero på att de har en stark ställning.

Läs ocksåGrön livsstil exporteras från Majorna

– Vi är ett land där barns rättigheter länge har stått högt upp på agendan, där det handlat väldigt mycket om att barn har rätt att komma till tals och betydligt mindre om att de förväntas vara med och hjälpa till, säger Nina Tryggvason.

Forskningsstudien visar också att barn som bor i trygga bostadsområden är mer delaktiga i familjen, oavsett vilket land det handlar om.

– Det verkade vara den faktor som hade störst betydelse för hur delaktiga barn är i att vara med och bestämma och att vara med och ta hand om hushållssysslor och andra i familjen.

Läs också Avgift för besökare ogillas Nya möten med hjälp av språket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.