Annons

Så mycket höjs hyrorna i Simrishamn

Simrishamn Det kommunala fastighetsbolaget Simrishamnsbostäder höjer hyrorna med 0,83 procent nästa år, efter att förhandlingarna med Hyresgästföreningen är klara.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och kommunala Simrishamnsbostäder är klara. Den första januari höjs hyrorna med 0,83 procent. Simrishamnsbostäder hade krävt en höjning på 1,9 procent före förhandlingarna.
– Jag är nöjd med att vi lyckades förhandla ner kravet till under hälften. Det känns bra att vi även fått till en överenskommelse där boendeinflytande ingår, säger Thomas Lindgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Höjningen innebär att hyresgäster som i dag betalar 6000 kronor i hyra kommer att få en hyreshöjning med 50 kronor från den 1 januari 2016.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Överenskommelsen innebär också att 0,05 procent av hyresintäkterna ska läggas i en pott för boendeinflytande. Det ger ekonomiska medel till lokalt arbete för att främja trivsel och trygghet för hyresgästerna i Simrishamnsbostäders bostadsområden.

Annons

Kravet från Simrishamnsbostäder inför år 2016 grundade sig på ökade kostnader för drift och underhåll och löpande kostnader, säger Per- Olof Järvegren, VD på Simrishamnsbostäder, som är nöjd med uppgörelsen.
– Vi har kommit till en konstruktiv överenskommelse. För oss innebär den att vi kommer att behöva göra en del besparingar, men vi bedömer inte att vi kommer att behöva bromsa in kostnaderna för underhållet på våra lägenheter, säger Per- Olof Järvegren.

Simrishamnsbostäder som i dag har ungefär 1100 lägenheter i sitt bestånd har haft relativt höga höjningar de senaste åren (se faktaruta). Dagens låga ränteläge och en prisutveckling som inte är lika hög som tidigare har bidragit till att höjningen kunde hamna lägre inför 2016.
– Dagens ränteläge är lågt och vi bedömer inte att det kommer att påverka hyrorna den närmaste tiden, säger Per-Olof Järvegren.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Fakta: Så mycket har Simrishamnsbostäder höjt hyrorna 2012-2015

Höjning 2015: 1,5 procent varmhyra, 1,5 procent kallhyra

2014: 2,3 procent varmhyra, 2,0 procent kallhyra

2013: 2,55 procent varmhyra 1,6 procent kallhyra

2012: 2,75 procent varmhyra 2,1 procent kallhyra

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.