HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mycket höjs studenternas hyror i sommar

Linköping Studenter som bor hos Studentbostäder i Linköping får högre hyra från 1 juli. För lägenheter väntar en höjning på 2,1 procent medan korridorsrummen höjs med 67 kronor i månaden.
Foto: Jenny Knutsson
Hyrorna för både lägenheter och rum hos Studentbostäder höjs den 1 juli.

Enligt Simon Helmér, vd för Studentbostäder, är det kostnadsökningar för framför allt el, vatten och sopor som ligger bakom höjningen. Bolaget vill också kunna fortsätta satsa hårt på underhåll.

— Jag vågar säga att vi har en underhållsnivå som är Sverigeledande bland studentbostadsföretagen. Förra året lade vi nästan 38 miljoner kronor på underhåll och vår omsättning var 190 miljoner. Med den här hyreshöjningen kan vi fortsätta hålla en hög underhållsnivå, säger Simon Helmér.

Läs ocksåLättare få studenter att flytta

Bland annat har insatser gjorts med utemiljön i Ryd, där det bland annat har byggts nya cykelparkeringar under tak.

— Framöver kommer vi satsa mycket på att renovera korridorsrum, säger Simon Helmér.

Omräknat i procent är hyreshöjningen för rummen ungefär på samma nivå som för lägenheterna. 2,1 procent var också precis vad Studentbostäder begärde inför förhandlingen.

Läs ocksåKalmarhem gör studentbostäder till vanliga hyresrätter

— En lägre höjning hade inneburit att vi hade fått sänka underhållsnivån. Det är ju den möjligheten vi har som fastighetsbolag, bland våra kostnader så är underhållet den post som är lättast att korrigera. Det är svårt att sänka värmen och sluta skotta snö.

Bland de studentbostadsföretag runt om i landet som hittills förhandlat hyrorna för 2019 ligger Studentbostäders höjning varken bland de högsta eller lägsta nivåerna.

Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på studenternas hyresgästorganisation Kombo, är nöjd med förhandlingsresultatet.

Läs ocksåLjusglimt: Lite lättare för bostadssökande studenter

— Vi känner att vi har fått till en bra uppgörelse, säger hon.

Många studenter har ansträngd ekonomi. Hur klarar de en hyreshöjning?

— Ja så är det ju naturligtvis. Utvecklingen för studiemedlet är ju inte riktigt samma som för löner i allmänhet. Men vi diskuterade fram och tillbaka och kände att vi ändå hamnade på en nivå som är acceptabel även för studentekonomin, säger Annika Samuelsson.

Studentbostäder är ett dotterbolag till kommunägda Stångåstaden och är med sina cirka 4 200 bostäder den största hyresvärden i Linköping med inriktning just mot studenter.

Läs också Klart med nya hyror i Älvkarleby Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.