HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så mycket kostar en trea på Hägern

Luleå Hyresgästerna på Varvet har nu fått erbjudande om att köpa sina lägenheter. Har du en trea får du köpa den för mellan 700 000 och en miljon kronor.

För drygt en vecka sedan avslutades förhandlingarna mellan Akelius och den nybildade bostadsrättsföreningen på Varvet i Luleå. Akelius säljer hela sitt bestånd på nära 500 lägenheter. Lägenheterna ombildas till bostadsrätter.

Nyligen gick ett brev ut till samtliga hyresgäster. I brevet erbjuds hyresgästerna att köpa sina lägenheter för 80 procent av marknadsvärdet. En trea på nära 80 kvadratmeter går på mellan 700 000 och drygt en miljon kronor, beroende på bland annat vilket läge lägenheten har samt i vilken utsträckning den är renoverad. Vid en dagstitt på Hemnet har de treor som är till salu i centrala Luleå utgångsbud på en miljon kronor och över.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

– Den föreslagna insatsen är hyfsat bra med tanke på vilket läge bostadsområdet har, men jag är bekymrad över avgiften. Vad händer med den om det blir ett haveri, om vi till exempel måste byta stammar, frågar sig en av hyresgästerna som Hem & Hyra talat med.

Om bostadsområdet ombildas till bostadsrättsförening sänks hyrorna och de nya avgifterna för en trea ligger ett par tusen kronor under den gamla hyran. Men då är inte eventuell ränta inräknad.

I samband med erbjudandet skickade den nybildade bostadsrättsföreningen, som ingår i HSB, ut en enkät till hyresgästerna för att undersöka intresset för ombildningen. I enkäten finns tre svarsalternativ:

Annons
Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg
  • ja till ombildning och ja till att köpa sin egen lägenhet.
  • ja till ombildning, nej till att köpa sin egen lägenhet.
  • nej till ombildning.

Det krävs att två tredjedelar, 67 procent av hyresgästerna, röstar ja för att ombildning ska kunna ske.

I och med affären har hyresförhandlingarna mellan Akelius och Hyresgästföreningen skjutits upp meddelar Hyresgästföreningen i ett brev till sina medlemmar. I brevet uppmanas de som har frågor om ombildningen att ta kontakt.

– Det har väl ringt en del hyresgäster, men jag upplever det inte som att det skulle råda någon stor oro kring det här. Några har väl tyckt att informationen från bostadsrättsföreningen varit knapphändig, andra har haft frågor om räntor, berättar Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Om det blir en ombildning av Varvet till bostadsrättförening kan den som så önskar avstå från att köpa sin lägenhet och kvarstå som hyresgäst. Man hyr då sin lägenhet av bostadsrättsföreningen.

Annons

Till veckan hålls ett stormöte på kulturtens hus om ombildningen. Därefter kommer ett flertal informationsmöten att hållas på Varvet.

– Jag har tusen frågor inför de här mötena. Bland annat vill jag veta om det finns någon underhållsplan för de kommande 15 åren och om våra avgifter kommer att räcka till det som måste åtgärdas, säger en av hyresgästerna på Varvet.

Läs också Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.