HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mycket kostar parkeringen i Örebro

Örebro 1 250 kronor per månad, så mycket kostar Örebros mest exklusiva garageplats. Billigast i stan parkerar du för 105 kronor i månaden hos Finfast.

För hyresgäster som har bil kan parkeringen vara en stor post i budgeten varje månad. Hem & Hyra har jämfört priser parkeringsplatser och garage i Karlstad och Örebro.

Prisvariationerna är stora. Dels mellan de olika städerna men även inom städerna. Men en sak är klar. Har du bil är det dyrast att bo i Örebro.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman

Hyresgästen i Karlstad som parkerar i stans dyraste garage, betalar närmare 540 kronor mindre jämfört med hyresgästen som parkerar i det dyraste garaget i Örebro.

En garageplats i Örebro kostar mellan 1250 och 285  kronor och en öppen parkeringsplats mellan 875 och 105 kronor per månad. Allt enligt principen – ju centralare – desto dyrare.

För till skillnad mot din lägenhetshyra, behöver kostnaden för parkering inte förhandlas med Hyresgästföreningen. Det betyder att hyresvärdarna kan sätta vilka hyror de vill.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

– Man kan dra en parallell till hur det skulle kunna bli om det infördes marknadshyror även på hyresrätter, något som många hyresvärdar vill men Hyresgästföreningen är emot. Marknaden och läget gör att hyrorna centralt drar i väg, säger Emelie Wulfstrand på enheten för Bättre boende på Hyresgästföre­ningen i Örebro.

Och det är en hyresvärd som sticker ut mer än andra: Behrn fastigheter har Örebros absolut dyraste parkeringar.

Behrn fastigheters billigaste garageplats, kostar mer än någon av de andra undersökta bolags dyraste garageplatser.

Läs ocksåTusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

Och deras billigaste öppna parkeringsplats, som ligger i bostadsområdet Ladugårdsängen, kostar mer än bostadsbolaget Finfast dyraste garageplats på Lars Wivallius väg.

Därför är det inte överraskande att det absolut dyraste garaget i stan är Behrn Center i centrala Örebro.

Där kan hyresgäster som bor centralt och har bil få betala 1 250 kronor i månaden. Men då finns det hiss mellan våningsplanen, flera olika betalsätt, kameraövervakning och dygnetruntservice.

Annars är det som parkeringshus är mest: en svag doft av kvardröjande avgaser och hårt ljud när bilar kör in och ut ur betongbyggnaden. Hem & Hyra träffar en man som just parkerat. Men det är företaget som betalar.
– Jag tror mest det är företag som parkerar här – jag skulle själv aldrig betala så mycket privat för att parkera. Men nu är det mycket värt att stå så här. Det är väldigt centralt och på vintern slipper man snö och is på bilen, säger mannen som inte vill uppge sitt namn.

Men Christian Behrn på Behrn fastigheter tror inte att det skiljer så mycket, egentligen.

– Det där beror helt och hållet på vilka tjänster man levererar. I exempelvis garaget i Behrn Center har vi bevakning och kundtjänst dygnet runt. Då blir priset därefter. Jämför man likvärdiga bilplatser tror jag inte det skiljer så mycket mellan oss och de andra företagen, säger han.

SÅ MYCKET KOSTAR PARKERINGSPLATSEN I Örebro

Företag Billigaste P-plats Adress Dyraste P-plats Adress Billigaste garage Adress Dyraste garage Adress
Öbo 114 Vivalla, Tybble, Sörby, Almby 332 Centralt, Restalundsv. 285 Brickebacken, Granrisv. 616 Centralt, Ängg.
Behrn  412 Ladugårdsängen 875 Fredsgatan 912 Vasatorget 1250 Centrum
Lundbergs 250 Kristinagatan, Öster 350 Pepparg., Sörbyängen 600 Ekersgatan, Väster 600 Ekersg, Väster
Finfast 105 Greta Adrians väg 177 Pålsbodagatan 311 Greta Adrians väg 392 Lars Wivallius väg
Husherren 350 Bl a Kristinegatan  550 Universitetsallén 750 Alla 750 Alla

 Uppgifterna är inhämtade i december 2015

Läs också Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.