HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så påverkas du av grannarna

Skåne Blir man rik av att bo granne med rika? Och blir man fattig av att bo granne med fattiga? – Visst påverkar grannar varandra, säger Roger Andersson, forskare i kulturgeografi vid Uppsala universitet. Men rik lär man inte bli bara för att grannen är det.

I ett pågående forskningsprojekt i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm har forskarna kunnat påvisa att grannar faktiskt påverkar varandra. Syftet med projektet är att ta reda på vad grannarna har för betydelse för den egna inkomstutvecklingen.

 
– Effekterna är störst bland män, säger Roger Andersson. Män drar större nytta av det sociala kontaktnätet som finns grannar emellan och utnyttjar det i karriären. Traditionellt kvinnliga arbeten som förskolelärare till exempel får man kanske inte genom kontakter. De annonseras ut i tidningen och därför har grannskapet mindre effekt.
 
Positiva grannskapseffekter är ett vanligt argument i debatten om ombildningar till bostadsrätter bland miljonprogrammens hyreshus. Men Roger Andersson är skeptisk.
– Det finns redan en hel del bostadsrätter i de här områdena. Bostadsrätter är traditionellt en ganska neutral boendeform, inte speciellt segregerad. De verkar helt enkelt inte göra någon betydande skillnad.
 
Enligt Roger Andersson är sannolikheten ganska stor att det bildas två grupper när man ombildar. De boende lever parallella liv och de positiva grannskapseffekterna uteblir.
– Däremot kan det ju finnas fördelar om flera resursstarka personer flyttar in i ett område. De har ofta ett större inflytande och högre krav på service. Det påverkar ju dem som redan bor där.

Läs också Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Par sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gården Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.