HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så ska Stångåstaden sänka arbetslösheten i Linköping

Linköping Linköpings kommun tar hjälp av sitt bostadsbolag Stångåstaden för att minska arbetslösheten och antalet bidragsberoende bland invånarna.
Foto: Jenny Knutsson
Fredrik Törnqvist, Kristina Edlund och Karin Granbom Ellison tror mycket på projektet som kommunen och Stångåstaden nu sjösätter tillsammans.

5,9 procent av alla Linköpingsbor i arbetsför ålder är arbetslösa och 1 339 personer får långvarigt försörjningsstöd, det som brukar kallas socialbidrag. Det är lägre siffror än de flesta andra kommuner av ungefär samma storlek kan visa upp. Men det finns mer att göra, anser den styrande majoriteten i kommunen.

– Vi har goda förutsättningar, men för oss är det viktigt att alla som kan jobba ska jobba, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

I dag har bildningsnämnden beslutat att satsa 2,5 miljoner kronor på ett arbetsmarknadsprojekt tillsammans med Stångåstaden.

Målet är att minst 50 Linköpingsbor ska lämna sitt bidragsberoende och kunna försörja sig själva genom arbete, studier eller eget företagande.

Anledningen till att just Stångåstaden blir huvudman är att de inblandade hoppas kunna dra nytta av bolagets stora kontaktnät bland såväl föreningar som företag.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Vi har sett att det har fungerat bra i andra kommuner när kommunala bostadsbolag har tagit sig an den här frågan, säger Karin Granbom Ellison (L), bildningsnämndens ordförande.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Portalen, som är en liknande satsning i Norrköping. Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist arbetade tidigare på Västerås kommunala bostadsbolag Mimer där han var med och drog i gång ett motsvarande projekt.

Annons

– I dag har det pågått i 13 år och 100-tals personer har fått hjälp att komma i arbete, säger han.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Stångåstaden ska rekrytera en projektledare och två handläggare och ett kontor kommer att inrättas i antingen Ryd eller Skäggetorp. Satsningen vänder sig till Linköpingsbor i åldrarna 18-64 och inte bara till Stångåstadens hyresgäster.

– Men många, eller nästan alla, av de personer som får försörjningsstöd bor hos Stångåstaden och att samarbeta med bolaget bedömer jag som ett väldigt bra sätt att nå fram till de personer som vi vill nå, säger Karin Granbom Ellison.

De som kommer med i projektet kommer att erbjudas coachning, språkhjälp vid behov och praktikplatser som kan leda till jobb, exempelvis hos olika entreprenörer.

Ska kommunen och ett bostadsbolag ägna sig åt det som traditionellt är arbetsförmedlingens uppdrag?

– Nej, det här är ett komplement. Vi ser att det finns många människor som inte hittar rätt trots att arbetsförmedlingen finns. Människor som på ett sätt är väldigt långt från arbetsmarknaden men samtidigt väldigt nära. Det är matchningen som inte fungerar. Det hoppas vi kunna hjälpa till med, säger Fredrik Törnqvist.

Annons

Eftersom Ryd, Skäggetorp och Berga är de stadsdelar där arbetslösheten är högst kommer rekryteringen främst att ske där.

– Vi tror att det här är den enskilt viktigaste frågan för att man ska komma in i samhället, att man har ett jobb och försörjning. Kan vi uppnå det så tror jag att våra stadsdelar kommer att må bättre, säger Fredrik Törnqvist.

Projektet startar i augusti och kommer att pågå i minst ett år men Karin Granbom Ellison hoppas på en förlängning även efter valet.

– Det är naturligtvis en investering rent ekonomiskt men framför allt mänskligt, säger hon.

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.