Annons

Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Göteborg Kvinnan jobbar i Norge. Enligt värden hyr hon olovligt ut sin lägenhet i Göteborg till sin exmake och hans nya fru. Kvinnan hävdar att de bor ihop alla tre. Osannolikt men inte omöjligt, ansåg hyresnämnden. Men hovrätten har en annan åsikt.
Foto: Gustaf Görfelt/Pixabay

Kvinnan och mannen skilde sig hösten 2021. De bodde då tillsammans i en tvåa med kokvrå i centrala Göteborg, där kvinnan stod på hyreskontraktet.

Några månader senare ansökte kvinnan om att få hyra ut lägenheten i andra hand till sin exman. Själv skulle hon vistas utomlands på grund av ett tillfälligt jobb. Samtidigt började hon hyra ett extra förråd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den kommunala värden Bostadsbolaget sa ja till uthyrning i ett år. Men när kvinnan återkom i december 2022 och ville förlänga så blev det nej.

Nya frun flyttade in

Efter ytterligare ett år skickade värden en uppsägning. Enligt Bostadsbolaget så arbetar kvinnan i Norge och bor där. Exmaken och hans nya fru är folkbokförda i lägenheten i Göteborg. Värden anser att kvinnan hyr ut svart till dem.

I hyresnämnden medgav kvinnan att hon jobbar heltid i Norge sedan 2020. Men hon hävdar att hon åker tillbaka till Göteborg och bor där så fort hon är ledig.

Läs ocksåSonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit uppHans och Elijah

Hennes arbetsschema är oregelbundet och ibland är hon ledig en vecka i sträck.

Annons

”Osannolikt”

När hon är i Göteborg bor hon tillsammans med exmaken och hans nya fru i tvåan på 54 kvadratmeter. De är hennes inneboende och ingen av dem har problem med arrangemanget, enligt kvinnan.

Hyresnämnden i Göteborg skrev i sitt beslut att det ”kan uppfattas som osannolikt” att kvinnan skulle vilja bo med sin nyligen frånskilda exman och hans nya fru. Men bara för att de flesta inte skulle välja ett sådant arrangemang kan det inte anses motbevisat.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Nämnden konstaterade också att kvinnan bara lämnat en svepande beskrivning av sitt arbetsschema. Hon hade inte heller berättat hur hon tar sig till och från arbetet i Norge, hur kostnaden för hyran fördelas mellan henne och de inneboende eller hur de delar på utrymmet i lägenheten.

Avslog uppsägning

Men trots detta så avslog hyresnämnden Bostadsbolagets begäran om uppsägning. Bevisbördan ligger på hyresvärden och bolagets utredning var för knapphändig, ansåg hyresnämnden. Bostadsbolaget kunde inte motbevisa kvinnans påståenden.

Men Bostadsbolaget överklagade till Svea hovrätt, som nu gör en annan bedömning.

Annons

Hovrätten anser att redan det faktum att kvinnan arbetar heltid i Norge sedan fyra år tillbaka visar att hon inte har behov av lägenheten i Göteborg.

”Besvärande uppgifter”

Tyngdpunkten i hennes boende finns i Norge. Det har inte heller framkommit något angående hennes familjeförhållanden, sociala situation eller framtidsplaner som pekar på något annat.

Kvinnan har inte kunnat ge godtagbara förklaringar på de ”besvärande uppgifter” som har kommit fram. Bostadsbolaget får därför rätt att säga upp henne med omedelbar utflyttning.

Beslutet kan inte överklagas.

Läs också Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.