Annons

Säger upp förhandlingsordningen

Helsingborg ​Det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem med drygt 12 000 lägenheter säger upp alla avtal med Hyresgästföreningen. - Det är dags att vi ser över samarbetsformerna för framtiden, säger Jonas Hansson, vd för Helsingborgshem.

Situationen i Helsingborg är unik på hyresmarknaden i Sverige. För tio år sedan bröt sig ett antal medlemmar sig ur Hyresgästföreningen och startade en konkurrerande organisation, Hyresrättsföreningen Vårt Hem.

Annons
Organisationen har drygt 2 200 medlemmar som alla har det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem som värd.
Vilken organisation som förhandlar om hyrorna i de olika fastigheterna har hittills styrts av medlemsantalet i respektive hus.
Men nu tycker alltså Helsingborgshem att situationen blivit alltför svårhanterlig och säger upp alla avtal med de båda föreningarna. Uppsägningen gäller från och med årsskiftet.
– Ja, det stämmer. Det är dags att vi ser över samarbetsformerna för framtiden, säger Jonas Hansson, vd för Helsingborgshem.
– Vi har bjudit in såväl Hyresgästföreningen som Vårt Hem till förhandlingar och min förhoppning är att vi når en överenskommelse inom en nära framtid, säger han.
Hur en framtida lösning skulle kunna se ut vill Jonas Hansson inte spekulera i, men han förklarar att årets hyresförhandlingar inte påverkas av uppsägningen.
Stefan Bolin är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen i Norra Skåne.
– Jag kan egentligen inte säga särskilt mycket eftersom vi sitter i förhandlingar. Men det finns ingen konflikt bakom uppsägningen och den ska inte tolkas som en fientlig handling. Vi kommer även i fortsättningen att förhandla med Helsingborgshem, säger Stefan Bolin.
Tommy Johansson, ordförande i Hyresrättsföreningen Vårt Hem, är något mer talför när det gäller syftet med diskussionen.
– Vår förhoppning är att hitta en gemensam modell för differentierad hyressättning och det pågår även samtal om att teckna en gemensam förhandlingsordning med Helsingborgshem, säger han.

Annons
Fakta: Hyresrättsföreningen Vårt Hem


Hyresrättsorganisationen Vårt Hem bildades år 1999 och är en förening för boende inom allmännyttan i Helsingborg. Föreningen har i dag drygt 2 200 medlemmar.

Läs också Guide till hemförsäkringar Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.