Annons

Saknar skäl för dubbelt boende – kontraktet rivs

Malmö I 16 år har mannen varit skriven i en lägenhet på Rosengård tillsammans med sin fru. Samtidigt har han haft en etta i centrala Malmö som han använt som kontor och övernattningslägenhet, hävdar han. Men hyresvärden tror inte på hans historia.
Foto: Anders Paulsson

Det är enbart ett par kilometer mellan lägenheten på Rosengård och ettan i centrala Malmö. Ettan flyttade den 48-årige mannen in i slutet av nittiotalet. År 2003 folkbokförde han sig på Rosengård tillsammans med sin fru. I ettan skrev sig i stället 48-åringens bror. Först i år upptäckte hyresvärden att 48-åringen inte bor i ettan i centrala staden. Svartuthyrning, ansåg värden, som sade upp 48-åringen. Men mannen vägrade att ge upp sitt hyreskontrakt och fallet har nu avgjorts i hyresnämnden.

Under förhandlingen i hyresnämnden menade 48-åringen att han använde ettan som kontor och övernattningslägenhet ett par gånger i veckan och därför borde får ha den kvar. Dessutom hade han och hans bror tidigare bott tillsammans i lägenheten. Hyresvärden köpte inte resonemanget utan menade att 48-åringen lika gärna kunde jobba från sin fasta bostad på Rosengård.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresnämnden håller med hyresvärden. Lägenheten i centrala Malmö och lägenheten på Rosengård ligger alldeles för nära varandra för att det ska finnas en poäng med dubbel boende. Ska det upplägget godkännas måste avståndet vara så långt att det inte ligger inom ”pendlingsavstånd”. Därför förlorar mannen nu kontraktet för enrummaren. Han ska genast utrymma lägenheten.

Annons
Fakta: Hyra ut i andra hand
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd.
  • Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut sin lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Ett sådant kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
  • Vid uthyrning av hyresrätt får andrahandshyran inte överstiga den ordinarie hyran plus 10 till 15 procents påslag om bostaden är möblerad.
  • Om du hyr ut din hyresrätt utan lov och tar ut för hög hyra kan du dömas till böter eller fängelse i högst två år.

 

Läs också Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade” Hyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronor Så gick det till när bedragarna lurades på Blocket – hyrde ut lägenheter som inte fanns Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.