HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Salabostäders hyror klara

Västmanland Hyresgästföreningen och Salabostäder har förhandlat klart om nästa års hyror. Den 1 januari höjs de med i genomsnitt 1,8 procent.
Foto: Monika Steczkó
Salabostäders hyror för nästa år är klara.

Det motsvarar 108 kronor i månaden för en lägenhet med en månadshyra på 6000 kronor. Höjningen varierar beroende på i vilket område lägenheten ligger.

– Förhandlingarna har inte varit enkla och vi är inte helt nöjda, men vi bedömer att en prövning i hyresmarknadskommittén inte hade gett oss ett bättre utfall. I stället hade hyresgästerna fått leva i ovisshet under ytterligare en period, med risken att vi då hade fått både en retroaktiv höjning och ett högre hyrespåslag, säger Lena Jansson Nordin, Hyresgästföreningens förhandlingsledare för Region Aros-Gävle,  i ett pressmeddelande.

Läs ocksåHöjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Förhandlingarna har i hög grad kretsat kring vad bolaget egentligen behöver i hyresökning. Hyresgästföreningen anser att förhandlingarna huvudsakligen skall föras på de ekonomiska förutsättningarna för det kommande året. Bolaget har argumenterat för att man behöver hyreshöjningen för framtida ombyggnationer och renoveringar av fastigheterna.

Diskussionerna har handlat om hur säkra framtidsbedömningarna kan anses vara, hur renoveringar har utförs och i vilken mån dagens hyresgäster skall bära bördan för de kommande renoveringarna.

– Det är en balansgång. Vi vet att många av Salas hyresgäster redan idag tyngs av att en väsentlig del av inkomsten går till att betala hyran och vårt uppdrag är att förhandla fram rimliga hyresökningar så att alla har råd att bo. Samtidigt måste vi ta ansvar för att säkerställa att allmännyttan finns kvar som en huvudaktör på hyresmarknaden i Sala. Vi tror att en utveckling där de privata hyresvärdarna tar över vore olyckligt för kommunen, säger Lars Öberg, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Salabostäder, i samma pressmeddelande.

Läs ocksåHyresvärdar samlas i klimatkamp
Läs också Sista stora hyresförhandlingen klar i Varberg Ett halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara Nya hyror hos Balder i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.