Annons

”Sälj lägenheter och höj hyran”

Nora Norabostäder borde sälja 200 av sina 700 lägenheter, höja hyran under 2011 med ytterligare tre procent och säga upp all personal. Det är innehållet i en utomstående konsultrapport.​

I  april beslutade kommunstyrelsen i Nora att en översyn av organisationen och verksamheten inom moderbolaget Nora Utveckling AB (NUAB) skulle göras.

Under NUAB  ligger bland annat Norabostäder och rapporten är kritisk till hur bolaget är skött.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Rapporten, som är gjord av konsultfirman Gejhammar Managment, menar att underhållet av lägenheterna är så dåligt att 100-200 lägenheter behöver säljas för att frigöra kapital.

Dessutom menar rapporten att hyresnivån i Nora är lägre än i jämförbara kommuner och att den redan i år behöver höjas med ytterligare 3 procent utöver den höjning på 3, 27 procent som förhandlades fram med Hyresgästföreningen.

Annons

En annan del i rapporten föreslår att hela personalstyrkan ska sägas upp för att de sedan ska få söka om sina tjänster.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

De styrande partierna i Nora ställer sig bakom rapporten och har kallat till ett extra kommunstyrelsemöte för att försöka fatta beslut om den i kommunfullmäktige redan nästa vecka.

Socialdemokraterna reserverar sig mot förslagen i rapporten.

– Vi vet inte vilka beslut de vill att vi ska fatta nästa vecka men vi kommer yrka på avslag eftersom vi inte har fått tid att sätta oss in i frågan. Man måste se till bolagets bästa och då ska sådana här beslut inte hastas fram. Dessutom köper vi inte den bild som målas upp av Norabostäder som eftersatt och dåligt skött, säger Thomas Jansson (S) som är ledamot i kommunstyrelsen och i NUAB.

Annons
Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Rapporten är byggd på intervjuer och årsredovisningen, det har inte gjorts någon besiktning av fastigheterna.

Hem & Hyra har försökt att nå Gejhammar Managment och företrädare för Norapartiet och Moderaterna i Nora men utan att lyckas.

Läs också Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.