Annons

Samarbetet ledde tillmindre skadedjur

Dalarna Bostadsbolag som har problem med skadedjur har det oftast i vissa bostadsområden. Tunabyggen i Borlänge har dock kunnat vända trenden i år. Pedagogik och samarbete är verktygen.
Vägglössen är på tillbakagång hos kommunala Tunabyggen i Borlänge. Informationsmötena som Hyresgästföreningen och Tunabyggenarrangerade i våras har gett resultat, angreppen har blivit färre och kostnaderna har minskat. Foto: LENA MATTSSON

Hem & Hyra har frågat 27 bostadsbolag i sju län om de har problem med skadedjur i sina lägenheter och om vissa bostadsområden är mer drabbade än andra.

Från de flesta av bolagen är svaren att de inte har några problem alls. Ludvikahem har haft tre fall hittills i år och Kopparstaden har haft ett tjugotal. Malungshem skriver att de anser att de varit relativt förskonade trots att kackerlackor visat sig väldigt svåra att bli av med.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men hos nio bolag har problemen varit större. Hos dem kan problemen dessutom lokaliseras specifikt till student- och miljonprograms­områden som har stor omflyttning och där trångboddheten är stor.

– Människor som reser mycket, har många övernattande gäster och de som köper begagnade möbler är extra utsatta. Otillåten andrahandsuthyrning och språkförbistringar har också varit faktorer som tidigare komplicerat för oss, säger Svante Ask, distriktschef på Tunabyggen. 

Annons

Svante Ask berättar att när problemen med vägglöss, kackerlackor och andra skadedjur blossade upp för fem år sedan så var man inte förberedda. Mellan 2013 och 2015 kostade saneringarna företaget över 5,5 miljoner kronor.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

I år verkar det dock som att Tunabyggen i Borlänge har lyckats bryta trenden. Antalet fall av skadedjur har minskat.
– Lössen är en del av den svenska faunan numera, de finns där människor möts. Men för första halvåret i år ser vi en positiv trend. Vi har färre fall och kortare saneringstider.

Tunabyggen har arrangerat flera informationsmöten tillsammans med Hyresgästföreningen bland annat i Bullermyren, där flerspråkig personal funnits med.
Syftet har varit att få bort skamstämpeln kring skadedjuren och att informera om anmälningsplikten och ersättningsfrågorna. 

Annons

–Pedagogik, information och samarbetet mellan oss, hyresgästerna och saneringsfirman är våra viktigaste verktyg, säger Svante Ask, distriktschef på
Tunabyggen. 

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.
Läs också Hyresgäster som stäms: Öppet mål för värdarna – får igenom sina krav utan granskning Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock" Skador och saknade gardinbeslag - här är bolaget som inte tvekar att stämma sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.