Annons

Samir önskar att döttrarna får var sitt rum

Västra Götaland Söker du bostad? Då är du inte ensam. Tusentals står i dag i kö. Samir Karamovic har sökt en större lägenhet sedan i vintras.– Den äldsta är snart tonåring och behöver ett eget rum, säger han.

Med två döttrar i familjen tycker Samir Karamovic att trean i Borås börjar bli trång. Han står i kö hos en handfull bostadsföretag för en fyra eller större. Bostadsområdet spelar mindre roll.

Annons
– De säger att kön är lång och att de inte vet när det blir någon lägenhet ledig.
Över Sjuhäradsbygden breder bostadsbristen ut sig. Samtliga kommuner uppger att det är brist på hyresrätter, enligt en rapport från länsstyrelsen.
Någon kommunal förmedling finns inte. Det gäller att vara på hugget, framför allt på internet.
AB Bostäder i Borås startade en bostadskö på nätet i november förra året. I dag finns 4 000 i kö.
– Kön på nätet underlättar vårt jobb och är mer rättvis, säger Madeleine Carlsson, arbetsledare på boenheten.
Kommunerna vågar inte satsa
Det är brist på hyresrätter i alla storlekar. Framför allt är det ensamstående, ungdomar och barnfamiljer som söker bostad.Kommunerna gör inga särskilda satsningar för att ungdomarna ska kunna komma in i bostadssvängen. Det visar en rapport från länsstyrelsen.
Höga produktionskostnader, brist på mark i attraktiva lägen och en osäkerhet om framtida subventioner är huvudsakliga hinder för att komma igång och bygga.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.