Annons

Bostads-vd:n som tvingades höja sin lön

Skåne Redan som 22-åring började han handla med bostäder. Ett par år senare byggde Jacob Karlsson sina första hus. Läs historien om hur nyligen börsintroducerade K-fastigheter i Hässleholm blev en framgångssaga med "evighetsperspektiv" på ägandet.
Foto: Nasdaq Stockholm/Petra Martinsson
Tidigt blev Erik Selin, grundaren av Balder, delägare i Jacob Karlssons bolag K-fastigheter. Nu är bolaget hyresvärd på flera ställen i Skåne.

Redan som ung i Hässleholm byggde och snickrade Jacob Karlsson. Som 22-åring hade han jobbat ihop så mycket pengar, och fått utdelning på aktieplaceringar, att han kunde börja handla med bostadsrätter som han köpte styckevis. Ett par år efteråt byggde han sina första hus.

I slutet av november börsintroducerades K-fastigheter och fick en rekordstart. När 2019 snart ska bli 2020 värderas bolagets aktier till cirka knappt 6 miljarder kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Och det finns en orsak till att det är hyresrätter som Jacob Karlsson bygger.
– Vi är samlare, bygger för att behålla.

Varför börsen?
– Det har alltid varit ett delmål för mig. Det är en kvalitetsstämpel, ger ekonomisk stabilitet och större grad av insyn i bolaget.  

Jacob Karlsson fick tidigt med sig fastighetsmiljardären Erik Selin som delägare. Han är grundaren av Balder och äger aktier i flera fastighetsbolag.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

Är börsen bra eller dåligt för hyresgästerna?
– I allra högsta grad bra. Det ger ekonomisk trygghet och vi kan vidta åtgärder om det behövs. Vi blir en bättre hyresvärd. Vi får också mer resurser att förändra branschen, den är mycket konservativ och har låg konkurrerens. Konkurrens gynnar nytänkande.

Annons
I slutet av november 2019 ringdes K-fastigheter in på börsen. Erik Selin och grundaren Jacob Karlsson. Foto: Nasdaq Stockholm

I dag äger K-fastigheter cirka 1 600 hyresrätter i Helsingborg, Höganäs, Kristianstad, Osby, Landskrona, Malmö, Hässleholm, Göteborg, Växjö och Älmhult. Cirka 700 är under produktion. Planen är att expandera till andra tillväxtorter också utanför Sverige. Affärsidén är att göra allt själv. Projektera, bygga och förvalta framför allt så kallade koncepthus. Till det har man egen produktion av balkonger, väggar och trappor. 75 personer är i dagsläget anställda och cirka 200 byggarbetare hyrs in.

 – I motsats till många andra, som varje gång de bygger ett hus gör det för första gången, bygger vi samma hus om och om igen och lite bättre för varje gång. Byggarbetarna har blivit snabbare och vi har lyckats minska energiförbrukningen med 20 procent. Vi kan också ha attraktiva hyresnivåer.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

Koncepthusen som byggs är låghus, lamellhus och punkthus. Jacob Karlsson pratar om att bolaget har ett ”evighetsperspektiv” i ägandet. Och när han säger att planen är att växa och bli en av Nordens mest betydande aktörer behöver det inte nödvändigtvis ske under hans livstid.

Jacob Karlsson: Foto: Nikola Stanojevic/Hässleholms kommun

– Förr eller senare ska vi bli det. Kanske under min generation, eller nästa eller nästa efter det.

Att han nu är vd för ett börsbolag som värderas till sex miljarder säger han inte alls har förändrat honom. Lönen har han dock fått höja. Tidigare har han tagit ut max 30 000 kronor i månaden med argumentet: Hade han tagit ut mer hade bolaget haft mindre att investera med. Det har han dock fått ändra på.

Annons

– Det anses oseriöst för ett börsbolags vd att inte ta ut marknadsmässig lön. Och nu förändras ju också strukturen, teoretisk sett skulle styrelsen kunna avsätta mig på dagen.

Börsnotering i all ära men i slutet av 2019 fick Jacob Karlsson ytterligare en framgång. Han utsågs till årets Hässleholmare. Motivationen löd bland annat: ”Utifrån en tydlig vision, ett sällsynt entreprenöriellt driv, och lika delar djärvhet och hjärta, har han sida för sida skrivit sin egen framgångssaga. Han tänker nytt och utmanar såväl branschen och konventionen som opinionen.”

Företagets huvudkontor ligger Hässleholm, hur länge till?
–  Alltid. Det är farligt att glömma varifrån man kommer.

Hem&Hyra träffade Jacob Karlsson för fem år sedan när han höll på att bygga studentlägenheter i Helsingborg. Då berättade han bland annat hur nitisk han jobbade för att hålla nere byggkostnaderna. Läs om det här.

Läs också Anmäls för att ha yxhotat värdens personal – kan bli av med lägenheten Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten Ylva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.