Annons

Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Båstad 30 kilo amfetamin. Det tillverkades i lägenheten i ett hus på den skånska landsbygden. Nu döms hyresgästen till tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Hyreskontraktet är också uppsagt.
En dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.
Foto: Polisen
30 kilo amfetamin tillverkades i lägenheten på den skånska landsbygden. Nu döms hyresgästen till fängelse.

– Det är sjukt att narkotika finns runt hörnan på det här sättet, säger fastighetsägaren till Hem & Hyra.

Det var i november förra året som polisen slog till mot lägenheten i flerfamiljshuset i Båstads kommun. Det luktade mycket amfetamin, sa en av poliserna som var på plats under rättegången.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I lägenheten och ett källarförråd hittades utrustning som kan användas till att tillverka och förpacka narkotika, bland annat kemikalier, hinkar, vakuumförpackare och en våg. En påse med knappt 200 gram amfetamin hittades också i huset, men med hjälp av bilder i en mobiltelefon hos en medåtalad lyckades åklagaren bevisa att minst 30 kilo narkotika tillverkats i lägenheten.

Inte bevisat att han tillverkat

Hyresgästen själv nekar till brott. Han säger att han har lånat ut lägenheten och själv varit bortrest. Helsingborgs tingsrätt skriver i sitt domslut att det inte är bevisat att hyresgästen faktiskt deltagit i tillverkningen, men dömer honom ändå för grovt narkotikabrott. Han borde ha insett att lägenheten använts för knarktillverkning och förvaring när han kom tillbaka dit efter att ha varit bortrest, menar rätten.

Två medåtalade döms också till 6,5 respektive 5 års fängelse för narkotikabrott. Hyresgästen har tidigare dömts för olika stöldbrott.

Annons
Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.

Hyresgästen följde med

Att det fanns en knarkfabrik i huset blev en oväntad upptäckt för fastighetsägaren.

– Det är jättetrist det som har hänt men vi har samarbetat fullt ut med polisen, säger vd:n på företaget som äger fastigheten.

Hyresgästen som nu har dömts har följt med från den tidigare fastighetsägaren. Han var redan uppsagd från och med årsskiftet eftersom hela byggnaden ska totalrenoveras och fler lägenheter ska byggas. Men i stället för att packa flyttlådor, satt han alltså häktad misstänkt för brott. I stället har en anhörig fått rycka ut för att flytta ut möblerna och städa.

Läs ocksåNyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyrorEn tvådelad bild med en lila napp och en hand som håller en domarklubba över en bok med titeln "Hyreslagen".

– Det är löst och alla hyror är betalda så det är inga konstigheter, säger vd:n.

Annons

Det finns inga andra hyresgäster i fastigheten idag, och först om ett år kommer de nya lägenheterna att stå klara. Vd:n ser ingen risk för nya oväntade överraskningar, när de nya hyresgästerna flyttar in.

– Hade det varit utifrån våra rutiner hade det här inte hänt eftersom vi kontrollerar hyresgästernas bakgrund, säger han.

Läs också Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord” Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.