Annons

Anmäls för att ha yxhotat värdens personal – kan bli av med lägenheten

Klippan När fastighetsbolagets personal sa till hyresgästen att ta in dörrmattan från trapphuset tog han fram en yxa. Nu har hyresvärden sagt upp kontraktet, och vill att hyresnämnden ska pröva frågan.
Foto: Anders Paulsson
Hyresnämnden ska ta ställning till om mannen ska få bo kvar eller inte.

Den händelse som bostadsbolaget tycker är så allvarlig att hyresgästen måste flytta inträffade enligt ansökan till hyresnämnden i april i år. Det var då som bostadsbolagets personal fanns på plats i ett flerfamiljshus i Klippans kommun i Skåne och sa till hyresgästen att hans dörrmatta av brandsäkerhetsskäl inte fick ligga i trapphuset.

Då tog mannen enligt hyresvärdens uppgift ner en enhandsyxa från sin hatthylla, tog ett steg framåt, lyfte yxan och sa ”du rör inte min dörrmatta”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Har polisanmälts

Samma månad sa bostadsbolaget upp kontraktet, och har nu vänt sig till hyresnämnden för att få uppsägningen fastslagen.

Annons

Enligt hyresvärden handlar det om en särskilt allvarlig händelse och situationen innebar en akut fara för personalen. På så sätt har hyresgästen grovt ”åsidosatt sina förpliktelser såsom hyresgäst”, står det i ansökan till hyresnämnden i Malmö. Händelsen har också polisanmälts.

Kan behöva flytta

Om hyresnämnden går på hyresvärdens linje och fastslår uppsägningen måste hyresgästen vara utflyttad innan första augusti.

Annons

Hem & Hyra har via det juridiska ombudet sökt fastighetsägaren, som inte har återkommit.

Fakta: När finns det risk att bli vräkt?

De vanligaste orsakerna är:

  • Obetald hyra. Om du inte betalar hyran i tid har hyresvärden goda grunder för att vräka dig. Det räcker med bara fem dagars försening för att riskera en uppsägning. Om värden säger upp ditt hyresavtal har du tre veckor på dig att betala skulden och återvinna hyresrätten. Då får du bo kvar.
  • Störningar. I flerfamiljshus anses det normalt med en viss ljudnivå. För att en störning ska kunna leda till uppsägning ska den räknas som allvarlig och ska styrkas med bevis.
  • Vanvård. Du som hyresgäst har vårdplikt för lägenheten och de utrymmen som hör till bostaden. Det innebär att du ska vara aktsam och hålla lägenheten i gott skick. Vanvård kan ge hyresvärden rätt att avhysa dig. Du är också skyldig att påtala fel och brister för att fastighetsägaren ska ha möjlighet att åtgärda dem. Du måste ge tillträde till lägenheten för att utföra reparationer.
  • Olovlig uthyrning. För att få hyra ut din hyresrätt i andra hand behöver du ha värdens godkännande. Du får inte tjäna pengar på andrahandshyresgästen genom att ta ut för mycket i hyra. Förutom omedelbar uppsägning kan en olovlig uthyrning med orimligt hög hyra ge böter eller till och med fängelse upp till två år.
  • Brottslig verksamhet. Används hyresrätten för olaglig verksamhet, som förvaring av droger eller vapen till exempel, så har hyresvärden rätt att säga upp hyreskontraktet utan uppsägningstid.
Läs också Åtalas för rasistisk yxattack mot grannfamilj Hotade tvättande granne med yxa Hyresgäst förlorar kontrakt efter yxattack mot barnfamilj Arga lappar spårade ur - äldre par yxhotade grannarna 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.