HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Samlar namn i protest

Göteborg Att stranda hyresförhandlingar för 43 000 hushåll är oseriöst. Det anser den ideella föreningen Alla ska kunna bo kvar. Nu startar de ett upprop i protest.

Det var för ett par veckor sedan som branschorganisationen Fastighetsägarna GFR med buller och bång lämnade årets hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. De privata hyresvärdarnas ombud klagade på bristande förhandlingsvilja hos motparten, men strandningen uppgavs även vara politiskt motiverad.

Nu reagerar hyresgästerna. Den ideella föreningen Alla ska kunna bo kvar, som främst arbetar med sociala effekter av renoveringar i hyresområden, har startat ett upprop med en namninsamling på nätet i protest mot Fastighetsägarnas agerande.

Läs ocksåFyra av tio i området godkänner inte renovering

– Vi vänder oss framför allt mot att Fastighetsägarna försöker manipulera folk och framstå som ett offer. Det är oseriöst, för de sitter egentligen på alla trumfkort. Det är uppenbart att de vill ha marknadshyror. Deras syfte är att ändra systemet, säger Daniel Carlenfors som företräder föreningen.

Han bor själv hos Stena Fastigheter, en av de hyresvärdar som omfattas av strandningen. I bostadsområdet försöker grannarna nu sprida information till varandra om att hålla koll på hyresavierna: det har hänt att värdar på andra håll försökt smyghöja hyrorna i liknande situationer, och på så sätt förmått sina hyresgäster att godkänna ett högre belopp utan förhandling.

– Jag tror att Stena håller sig på mattan, säger Daniel Carlenfors. Men det är klart, folk gillar inte otrygghet. Förhoppningen nu är att hyresgäster säger ”nej, vi går inte med på det här”. Och att politiken ska observera vad Fastighetsägarna håller på med.

Läs ocksåSlaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det senDaniel Carlenfors, Linda Danielsson och Marit Tollesson var med i kampen mot Stena Fastigheters renoveringsplaner 2012.
Fakta: Detta har hänt

I mitten av januari stod det klart att ett stort antal privata hyresvärdar i Göteborg, via sitt ombud Fastighetsägarna GFR, strandat förhandlingarna om 2016 års hyror med Hyresgästföreningen.

När hyresförhandlingarna avbröts stod parterna fortfarande långt ifrån varandra. Enligt Hyresgästföreningen vill Fastighetsägarna GFR höja hyrorna med i genomsnitt 1,4 procent. Hyresgästföreningen anser att en höjning på 0,5 procent är mer rimlig.

Bland de större fastighetsägare som står bakom strandningen finns bland andra Stena Fastigheter, Ernst Rosén, Wallenstam och Ivar Kjellberg.

Läs också "Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningar Hyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.