Annons

Sammanslagning ska få fart på Ljungsbro

Linköping Tre lokala hyresgästföreningar kan bli en i Ljungsbro. Bristande engagemang ligger bakom sammanslagningen.
Foto: Jenny Knutsson
,

Två av föreningarna, Ljungsbro och Härna, har redan slagits ihop. Nu vill föreningsmedlemmar att även Brunnby ska ingå.

– Vi har skickat en skrivelse till regionstyrelsen om det, berättar Christina Österberg, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hon räknar med att ansökan mest är en formsak.

Planerna diskuterades vid höstens bostadsmöte. Ingen av deltagarna tycktes ha något att erinra. Christin Wärn Sahlin, som själv bor i Brunnby, tror att en sammanslagning kan bli ett lyft för de hyresgäster i Ljungsbro som vill engagera sig i sitt boende. Vid det senaste årsmötet i den lokala föreningen i Brunnby, för två år sedan, dök bara fem medlemmar upp.

– Vi har en del aktiviteter men hade svårt att få ihop folk till en styrelse, så föreningen har varit vilande i Brunnby och vi har haft olika arbetsgrupper i stället. Jag tror att det kan bli lättare för dem som vill jobba vidare om vi går ihop, säger hon.

Annons
Läs ocksåKristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"Kristin Westlund, 28 år, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Karlskrona.

Vad beror det bristande engagemanget på?

– Man har så mycket annat som man prioriterar i stället tror jag. Själv tycker jag att det går väldigt dåligt ihop med att det finns en del som gnäller på att det inte händer något i området. Om man tycker att det är dåligt så är ju det en väldigt bra anledning till att bli aktiv, säger Christin Wärn Sahlin.

Varför tycker du att det är viktigt att hyresgäster engagerar sig i boendet och området?

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– För att det ger gemenskap grannar emellan. Det finns folk som har flyttat in i Brunnby för flera år sedan och man knappt vet vilka det är. Men också för att värna om bostadsområdet och de lokaler vi har hand om.

Till bostadsmötet för alla hyresgäster hos Stångåstaden i Ljungsbro kom ett 20-tal personer. Siv Carlsson och Anna Greta Rustan bor båda i Brunnby och håller tummarna för att populära aktiviteter som till exempel det återkommande seniorkaféet kan vara kvar.

Annons

– Annars vore det väldigt tråkigt, säger Anna Greta Rustan.

Vid mötet deltog även förhandlingsdelegationens ordförande Carlerik Malm, som informerade om hur hyresförhandlingarna brukar gå till. Även han vittnade om svårigheten att få hyresgäster att ställa upp som förtroendevalda och efterlyste fler som vill vara med och förhandla.

– Det är riktigt intressant, försäkrade han.

Läs också Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag Kvinnor inom Hyresgästföreningen: Det är för mycket ”lilla gumman” Förtroendevalda hyresgästers personnummer röjda av misstag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.