HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Samtal om trygghet och kärlek ska stärka granngemenskapen

Gävle Vardagsprat för att stärka gemenskapen mellan grannarna. Den idén spånade den lokala hyresgästföreningen Nobel i centrala Gävle fram tillsammans med ABF. I morgon, torsdag, är det premiär för konceptet.
Polisen Måns Jennehag är en av de inbjudna gästerna till premiären för "Vardagsprat" som den lokala hyresgästföreningen Nobel ordnar tillsammans med ABF i kvarterslokalen på Valbogatan 22 i Gävle.

Till den första träffen i kvarterslokalen på Valbogatan 22 har de bjudit in polisen Måns Jennehag, prästen Fredrik Hesselgren och fältassistenten Rasmus Axman. Temat för kvällen är trygghet, både rent praktiskt och mer filosofiskt. Alla som bor i området är välkomna för att lyssna eller delta i samtalet.

Idén föddes när Reine Lööf, som är verksamhetsutvecklare på studieförbundet ABF, hade bjudit in den lokala hyresgästföreningen Nobel för att diskutera möjliga samarbeten.

Läs ocksåTrötta på upprepade inbrott – värden gör inget
Susanne Wiklund, ordförande för lokala hyresgästföreningen Nobel.
Susanne Wiklund, ordförande för lokala hyresgästföreningen Nobel.

– Jag ringde på hos en granne och frågade om hon ville hänga på till ABF och det ville hon. Under mötet nämnde hon trygghet som en fråga som berör många och utifrån det började vi spåna fram den här samtalsserien, säger Susanne Wiklund, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Nobel.

Två andra samtalskvällar innan jul kommer att ha tema kärlek och traditioner, men datumen för dem är ännu inte spikade.

– Poängen med det hela är framförallt att vi ska träffas och prata med varandra. Smörgåstårta på mötet fungerar inte längre för att locka människor år 2019, och nu vill vi prova något nytt, säger Susanne Wiklund.

Läs ocksåHälsinge Kulturfastigheter svarar på kritiken från hyresgästerna
Reine Lööf, verksamhetsutvecklare på ABF.
Reine Lööf, verksamhetsutvecklare på ABF.

Enligt Reine Lööf är tanken just är att testa olika former att mötas och om något koncept blir lyckat kan man sprida det till andra bostadsområden.

– Samtal är en så grundläggande del i en demokrati. Vi måste hitta sätt att mötas och samtala. Och önskemålet var att börja samtala just om trygghet. Det finns en berättelse i dag som skapar otrygghet. Ibland kan det vara befogat, men ibland stämmer det inte med verkligheten vi lever i att vi ska gå runt och vara rädda för varandra, säger Reine Lööf.

Läs också Hyresgäster i Ljusne har fått nog - nu lovar bolagen förbättringar Hyresgästföreningen trivselsatsar i Norrtälje Våg av skjutningar sprider sig i Uppsala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.