Annons

Saneringen av PCB kostar Ystadbostäder miljonbelopp

Ystad ​Senast 2011 ska saneringen av PCB vara avklarad enligt svensk lag. För Ystadbostäders del innebär det en kostsam sanering motsvarande ett års underhåll
PCB användes i fogmassor vid nybyggen och renoveringar från 1956 fram till 1973, då det farliga ämnet förbjöds. Problemet med PCB uppmärksammades för ett antal år sedan då det visade sig att ämnet vid regn och fukt urlakas och hamnar i grundvattnet.  Materialet är däremot inte skadligt för de boende. Senast 2011 ska alla fogmassor med PCB tas bort enligt svensk lag. Ystadbostäder satsar på att vara klar med sin sanering senast 2010. 
 
Ystadbostäder påbörjade PCB-saneringen redan när bolaget gjorde vid Fridhem i slutet på 90-talet.
 
− Detta är alltså inget som kommer som en överraskning för oss. Det har funnits med i planeringen i många år, säger Toste Clementson, vd på Ystadbostäder. 
 
Omkring tio fastigheter återstår att sanera, ett arbete som kommer att kosta 3−4 miljoner kronor fram till 2010. Det motsvarar vad Ystadbostäder i dagsläget lägger på ett års underhåll. 
 
Nu väntar förhandlingar med Hyresgästföreningen om nästa års hyror. Ystadbostäder har redan skickat in sitt yrkande men vill inte lämna ut någon summa innan Hyresgästföreningen har svarat. 
 
− Saneringen ingår naturligtvis som en del i vår budget, säger Toste Clementson.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Efter årets rekordhöjning - "rättvis modell" kan ge ännu högre hyra Vaktmästare räddarna i nöden i korsvirkesstaden Ystadbostäder säljer - men inga lägenheter Hyresgäst sägs upp efter hyresskuld på 44000 kronor Ystadbostäder får ny vd när gamla direktören går till LKF

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.