Annons

Sara saknar inte brevlådan

Halmstad Årets julkort kunde varit de sista du får genom brevinkastet. Den förste januari skulle alla inkast varit utbytta mot fastighetsboxar. Men reformen kom av sig. Hem & Hyra har tagit tempen på postdramat.

​Sara Nilsson får inga brev i sitt brevinkast längre. I somras fick hon en fastighetsbox. Först var hon kritisk men i dag tycker hon att det är bra.
– Jag trodde det skulle bli omständligt och att jag skulle glömma bort att hämta posten i trappuppgången. Men nu tycker jag det är smidigt och så får jag lite extra motion.
En av fördelarna är att fastighetsboxen är större än brevinkastet.
– Häromdagen fick jag en handduk som jag beställt och den fick plats i boxen. Men om jag beställer större saker får jag hämta ut det på posten.

Annons
Trots att Sanna Nilsson inte fått betala någon extra avgift för fastighetsboxen så är det hyresgästerna som står för notan.
– Om en värd sätter in fastighetsboxar ökar omkostnaderna och enda sättet att finansiera det är via hyran, säger Stefan Bolin, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen. 
I dag har i genomsnitt 25 procent av hushållen i flerfamiljshus infört fastighetsboxar. Alla behöver dock inte säga ja.
– Funktionshindrade eller äldre över 80 år kan få sin post via brevinkastet. Den möjligheten har funnits hela tiden men det är få som utnyttjar det, säger Håkan Ohlsson, externt ansvarig vid Forum för Fastighetsboxar.

Annons
Fakta: Bakgrund


2005 utfärdade Post- och telestyrelsen allmänna råd om postutdelning. Posten ville att samtliga fastighetsägare i flerfamiljshus skulle övergå till fastighetsboxar senast den 1 januari 2011. 2008 meddelades dock att regeringen undanröjt delar av dessa råd och att montering av fastighetsboxar skulle vara frivilligt. Källa: Wikipedia

Så många får post i box där du bor
Procent av antalet hushåll i flerfamiljshus som får sin post i box.Laholm 48%Varberg 34%Falkenberg 33%Halmstad 30%Kungsbacka 30%Hylte 17%Källa: Posten

Läs också Guide till hemförsäkringar Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.