HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Satsar på stylade brandfiltar

Jämtland Hyresvärdar i Norrland ger de boende brandfiltar – en snygg design ska minska antalet större bränder.

Vid en brand är varje sekund avgörande. En brandfilt kväver elden snabbt och kan då rädda både liv och hus. Men då bör filten vara nära till hands om olyckan är framme.

Varje år inträffar runt 6 000 fullt utvecklade bränder i svenska hem med förödande konsekvenser för den som äger fastigheten och för de boende.

Läs ocksåLyckad protest mot försäljning av allmännyttan

En vanlig brandorsak är slarv och stress i vardagen och kan hända oss alla. Ibland är det kvarglömda ljus som ställer till det, lika ofta en bortglömd spisplatta.

De flesta bränder startar med en liten låga. Ju snabbare man agerar desto enklare blir släckningsarbetet.

– Röda brandfiltar hamnar tyvärr ofta undangömda i garderoben, då de upplevs som fula och tråkiga. En brand utvecklas blixtsnabbt och då finns det inte tid till att behöva leta efter filten, säger Lucas Dahl på brandsläckaren.se.

Läs ocksåDu sponsrar föreningslivet med din hyraGrafik som visar de fem allmännyttor som har sponsrat mest under 2019 i Norr- och Västerbotten.

Har man en snygg brandfilt kan det bidra till ett snabbare agerande, menar han.

– Utseendet är viktigt för om man ska vilja ha den framme eller inte. Har man den väl synlig ökar också medvetenheten och man blir försiktigare.

Designade filtar har idag sålts till över 70 allmännyttor i landet. I södra Norrland har Härjegårdar, Årehus, Timråbo och Mitthem köpt in ett större antal till sina hyresgäster.

Läs ocksåLaholmshem fyller 70 - firar med att bygga stortLaholmshem 70 år

– Vi tror på det här och designen kostar inte mycket mer, säger Ante Bromée, fastighetschef på Mitthem.

De har beställt 500 stycken, till att börja med, som ska delas ut vid slutbesiktningen efter stambyten som en liten present för besväret det inneburit för hyresgästen.

– Men det är tänkt att filten ska höra till lägenheten och bli kvar vid hyresgästbyte, säger Bromée.

Läs också 40 procent av hyresvärdarna har noll koll på klimatpåverkande utsläpp Bara 2 av 13 värdar i södra Norrland har klimatmål

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.