HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

SBB:s vd llja Batljan har anhållits för ekobrott

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg lija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget ,SBB, har anhållits misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen, enligt ett pressmeddelande från bolaget. SBB äger bland annat Stensiken i Tidaholm och Valhall i Skara. Det är områden där hyresgästerna visat stort missnöje med sin hyresvärd.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästerna hos SBB är kritiska till hur bolaget sköts, bland annat är det svårt att som trogen hyresgäst få några renoveringar gjorda. Nu har bostadsbolagets vd anhållits misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar att Ilja Batljan anhållits misstänkt för brott, efter att bolaget själva gått ut med ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen.

Hem & Hyra har vid flera tillfällen berättat om hur hyresgästerna hos SBB varit missnöjda med hur de blivit bemötta av värden och hur deras lägenheter sköts. Hyresgästföreningen har haft flera möten med hyresgäster där de boende berättat om hur underhållet är eftersatt. Bostadsbolaget har satt i system att använda så kallade styckerenoveringar, där man totalrenoverar när någon hyresgäst flyttar ut, höjer hyran kraftigt och därmed kan kringgå de hyresuppgörelser som gjorts med Hyresgästföreningen. Det har också gjort att trogna hyresgäster inte fått de renoveringar de har önskat. Renoveringarna betyder också att de som bor kvar får bo i ständigt oväsen från pågående renoveringar. En hyresgäst har berättat för Hem & Hyra hur hen måste bo i en lägenhet med hål i garderobsdörrarna och med köksluckor som inte går att få rena. Hen får inget renoverat.

Läs ocksåBengt och Asta har bott i samma lägenhet i 53 år

Vid ett möte som Hyresgästföreningen arrangerade i Skara i februari i år kom många hyresgäster och berättade om hur missnöjda de var med underhållet av lägenheterna, tvättstugorna och andra gemensamma utrymmen.

I februari hade Hyresgästföreningen möte i trapphusen med hyresgäster hos SBB i Skara. Där vittnade många om hur illa husen sköts.

 

Ilja Batljan är 56 år och har tidigare varit Socialdemokratisk politiker. Han har bland annat varit kommunalråd i Nynäshamn och därefter landstingspolitiker i Stockholm. När han slutade med politik 2011 blev han vice vd i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem, med omkring 25 000 bostäder. I december 2015 fick han sparken från vd-jobbet på Rikshem sedan det uppdagats att han gjort stora fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen. Och året efter, 2016 startade Ilja Betjlan fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Bolaget äger och förvaltar hyresrätter och fastigheter.

Läs ocksåHyreshöjning på upp till 17 procent i Skara

Samhällsbyggnadsbolagets finanschef Rosel Ragnarsson säger sig inte veta mer än det som står i pressmeddelandet. och när TT:s reporter frågar vad SBB nu gör, svarar finanschefen att de inte har någon mer kommentar att ge.

 

Enligt uppgifter till Dagens industri gäller misstankarna insiderbrott.

Läs ocksåIngen påtvingad upprustning av Stensiken

Efter beskedet störtdök bolagets aktie på Stockholmsbörsen med drygt 40 procent.

Källa: TT.

Läs även: Uppfattade hyresvärdens fråga som hot,

Hyresgästerna vann på Stensiken

 

Läs också Skara-bor tvingas bo slitet - endast tomma hem renoveras Uppfattade värdens fråga som hot

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.