Annons

Politiker orsakade översvämning i lägenhet – sägs upp

Stockholm En politiker gjorde fel när han kopplade ur diskmaskinen i lägenheten i Hässelby. Sedan åkte han hem till villan i norra Sverige. Under tiden forsade vatten ut i trapphuset. Resultatet blev att två lägenheter förstördes. Nu har värden sagt upp honom.
Foto: Hyresnämnden
I maj uppstod en allvarlig vattenskada i lägenheten efter att mannen tagit bort en diskmaskin på ett felaktigt sätt. Han försökte att själv åtgärda fuktskadorna, men det ledde till att allt förvärrades, bland annat blev alla golv helt förstörda.

Historien om politikerns lägenhet i Hässelby började för två år sedan då hyresvärden reagerade när de utskickade hyresavierna till mannen kom i retur.

När värden kontrollerade mannens folkbokföring visade det sig att han sedan april 2021 var skriven på en adress till en villa i norra Sverige och inte i hyreslägenheten i Hässelby som han har haft sedan 2012.

Han är aktiv politiker i kommunen för Sverigedemokraterna och sitter med i flera nämnder, samt sitter som nämndeman i tingsrätten, vilket värden såg som ett bevis på att det är i norrlandskommunen som han har sitt permanenta boende, enligt hyresnämndens handlingar.

Vägrade att säga upp sig själv

Hyresvärden, Hässelby Hem, tog kontakt med mannen som uppgav att han bara arbetade tillfälligt i norrlandskommunen och snart skulle flytta tillbaka till Hässelbylägenheten.

Sedan dröjde det till i år innan värden kollade upp hans folkbokföring igen och upptäckte att han fortfarande var skriven på villaadressen.

Han uppmanades att lämna lägenheten till värden, då man enligt lagen ska vara folkbokförd på den adress där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Men mannen vägrar och till slut säger hyresvärden upp honom.

Uppsägningen skickades till båda adresserna, den som skickades till Hässelbylägenheten kom tillbaka i retur, men den som skickades till villan hämtades ut.

”Har rätt till dubbel bosättning”

Mannen motsatte sig uppsägningen och hävdar att han har sitt huvudboende i Hässelby, men är skriven i norra Sverige då han har en närstående där som kan tömma hans brevlåda.

Han menar att han har rätt att resa och jobba på andra orter och har rätt till dubbel bosättning. Han hävdar också att han har en gammal mor som behöver hjälp i närheten av Hässelbylägenheten, enligt hyresnämndens uppgifter.

Den 7:e maj uppstod en allvarlig vattenskada i lägenheten efter att mannen tagit bort en diskmaskin på ett felaktigt sätt. Han medgav själv till förvaltaren att han demonterat diskmaskinen, enligt hyresnämndens handlingar.

Det slutade med att vatten rann ner i hela trapphuset och när värden gick in akut i lägenheten var det 3–5 centimeter vatten på golvet. Vattnet hade också runnit ner till källarförråd och cykelrum.

Dagen efter försökte förvaltaren få kontakt med mannen för att komma in och göra fuktmätningar och åtgärda vattenskadan. Men hyresgästen gick inte att nå. Under maj försökte värden få kontakt med mannen åtskilliga gånger via mejl, post och avisering i brevinkastet. Utan resultat.

I slutet av månaden gjorde värden en fuktmätning i grannlägenheten som visade att hela köket var fuktskadat.

Först den 20 maj hörde mannen av sig till värden från ett dolt nummer. Han sa att han hade varit på semester och inte kunde lämna ut något telefonnummer eftersom han inte hade någon telefon.

Möttes av kaos

Hyresvärden förklarade att de måste få tillträde till lägenheten snarast för att göra en fuktmätning och kunna åtgärda skadorna i lägenheten och grannlägenheten. Mannen sa att de kunde komma in om två till tre veckor, först i mitten av juni.

Den 27 juni fick hyresvärden tillträde till lägenheten och möttes av kaos. Mannen hade försökt att åtgärda problemen och försökt att torka upp fukten.

Det fanns knappt några möbler eller saker i bostaden. Kokvrån och alla golv var helt förstörda och hela lägenheten behöver totalrenoveras för att bli beboelig igen..

Fuktskadade golv
Skadade golv efter att monterat bort en diskmaskin på felaktigt sätt.

Sägs upp från kontraktet

I uppsägningen hävdar hyresvärden att mannen har åsidosatt den vårdplikt av lägenheten som gäller enligt hyreslagen och vägrat hyresvärden tillträde för att åtgärda vattenskadan och kräver därför att mannen ska flytta, enligt handlingarna i hyresnämnden.

Hyresvärden anser också att mannen har sitt boende ordnat på annat håll och därmed inte har behov av lägenheten. Nu är det upp till hyresnämnden att avgöra om politikern får bo kvar eller inte.

Hem & Hyra har försökt att få tag på mannen vid upprepade tillfällen för att ställa några frågor, men han har inte svarat.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.