HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Segdragen förhandling med ombud i Uddevalla

Uddevalla Det satt långt inne men nu är de nya hyrorna för allmännyttiga Stiftelsen Jakobsbergs 348 lägenheter i Uddevalla klara. Hyran höjs med i genomsnitt 1,18 procent.

Förhandlingen blev onödigt lång. Det anser Björn Karlsson, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

– Vi började förhandla den 28 januari och nådde en överenskommelse först nu, efter fyra möten. Tidsmässigt tycker vi att det kunde ha gått fortare. Vi vill ju inte att hyresgästerna ska drabbas av retroaktiva höjningar i onödan, säger Karlsson.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Hyresvärden krävde från början en höjning med mellan 3,4 och 3,9 procent. Ett bud som man, för första gången, lät meddela genom ett ombud från Fastighetsägarna.

– Tidigare har vi alltid förhandlat direkt med stiftelsen, säger Karlsson, som snart blev varse att årets förhandlingar med Stiftelsen Jakobsberg skulle bjuda på fler överraskningar.

Precis som vid alla andra förhandlingar med allmännyttiga bostadsägare bad Hyresgästföreningen att få ta del av de siffror och uppgifter som låg till grund för hyreskravet. Exempelvis årsredovisningar, delårsbokslut, underhållsplaner och uppgifter om nuvarande hyror.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– Men det skulle krävas flera träffar innan underlaget presenterades så att förhandlingarna kunde slutföras, säger Karlsson.

I samband med hyreshöjningen stiger hyran för p-platser och garage med 1,25 procent.

En lista med alla förhandlingar som avslutats hittills hittar du här.

Läs ocksåKommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent
Läs också Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler Så ska hyran förhandlas – Hyresgästföreningen överens med värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.