Annons

Segdragen förhandling med ombud i Uddevalla

Uddevalla Det satt långt inne men nu är de nya hyrorna för allmännyttiga Stiftelsen Jakobsbergs 348 lägenheter i Uddevalla klara. Hyran höjs med i genomsnitt 1,18 procent.

Förhandlingen blev onödigt lång. Det anser Björn Karlsson, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

– Vi började förhandla den 28 januari och nådde en överenskommelse först nu, efter fyra möten. Tidsmässigt tycker vi att det kunde ha gått fortare. Vi vill ju inte att hyresgästerna ska drabbas av retroaktiva höjningar i onödan, säger Karlsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden krävde från början en höjning med mellan 3,4 och 3,9 procent. Ett bud som man, för första gången, lät meddela genom ett ombud från Fastighetsägarna.

– Tidigare har vi alltid förhandlat direkt med stiftelsen, säger Karlsson, som snart blev varse att årets förhandlingar med Stiftelsen Jakobsberg skulle bjuda på fler överraskningar.

Annons

Precis som vid alla andra förhandlingar med allmännyttiga bostadsägare bad Hyresgästföreningen att få ta del av de siffror och uppgifter som låg till grund för hyreskravet. Exempelvis årsredovisningar, delårsbokslut, underhållsplaner och uppgifter om nuvarande hyror.

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

– Men det skulle krävas flera träffar innan underlaget presenterades så att förhandlingarna kunde slutföras, säger Karlsson.

I samband med hyreshöjningen stiger hyran för p-platser och garage med 1,25 procent.

Annons

En lista med alla förhandlingar som avslutats hittills hittar du här.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"
Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Kommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.