Annons

Segdragen hyresförhandling i hamn

Bengtsfors ​Förhandlingarna om årets hyror i Bengtsfors är klara. Ingen av parterna är helt nöjd. – 3,55 procent är mycket mer än de flesta andra bolag i regionen fått, men utifrån de förutsättningar som gavs får vi acceptera den nivån, säger Hyresgästföreningens förhandlare Siv Fransson. Enligt Bengtsforshus vd Roger Pettersson är behoven betydligt högre.

​Parterna har stått långt ifrån varandra i förhandlingarna om 2008 års hyror. Arbetet började i december men först i februari kunde protokollen undertecknas.
Bengtsforshus ursprungliga krav var 5,3 procent. Resultatet blev en höjning med 3,55 procent från 1 mars.

Vd Roger Pettersson beskriver sig som både tilltufsad och stukad. Enligt honom hade behövts höjningar på upp mot 8 procent för att få full teckning för till exempel räntenivåer och avskrivningar.
– Vi tappade även i förra årets förhandlingar och kan nu inte ens täcka upp för generella kostnadsökningar.
Roger Pettersson poängterar att Bengtsforshus har låga hyresnivåerna samtidigt som man tampas med outhyrda lägenheter. Han tycker att Hyresgästföreningen sneglar på konkurrenterna på ett orimligt sätt.
– Det är snett att solida bolag i städerna får i stort sett samma höjning som vi.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Bolagets snitthyra ligger på 704 kronor per kvadratmeter och år. Det är lägst i region BohusÄlsvborg-Skaraborg och även lågt i en nationell jämförelse.
Ska man ta hänsyn till det?
– Ja, det är klart att man ska det, säger förhandlare Siv Fransson.
– Men det är inte sant att de solida bolagen får samma höjning, Vänersborgsbostäder och Eidar har till exempel fått lägre höjningar än 3,55 procent, fortsätter hon.

Annons
Läs också Staten vill höja hyran med 80 procent för Tommys slitna statartorp: ”Blåser det ute så viftar gardinerna” Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Fick sparken som vd för Bengtsforshus - polisanmäler kommunen för förtal Anklagelser om maffiametoder och förtal – Bengtsforshus i gungning Bengtsforshus vd riskerar avsked - Hyresgästen Silvia "Har han försökt sko sig?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.