Annons

Sena hyror och en obetald hyra kan räcka

Blekinge Om du slarvar med hyran kan hyresvärden vända sig till hyresnämnden för avgörande. Där gäller det att visa att man skärpt sig och kan betala i tid.

Hyresnämnden avgör olika tvister kopplade till hyresrätten, som att få bo kvar i sin lägenhet trots att värden av någon anledning vill bli av med en.

Hyresrådet Carl Olof Nilsson Öhrnell förklarar att när det gäller sena betalningar och obetalda hyror finns en tumregel; handlar det om 1–3 veckors försening vid ungefär åtta tillfällen de senaste 1–1,5 åren, är man helt klart i farozonen att förlora sitt kontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om det finns förseningar men man kan visa att man skött sig på senare tid och kan visa att man kommer att sköta sig så kan det tala till ens fördel, säger han.

Men förseningar i kombination med att man har helt obetalda hyror är svårt att komma runt.

Annons

– Då räcker det i regel med en obetald hyra. Oftast handlar det om 4–5 sena inbetalningar plus ett par helt obetalda hyror. Men vi vill se hur hyresgästen skött sig efter uppsägningen och är det lika illa då så är det inte mycket att be för, säger hyresrådet.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Inte heller kan man skylla på att man fått pengar sent från socialen eller Försäkringskassan.

– Det är ändå hyresgästens ansvar att betala hyran, det går inte att skylla ifrån sig.

Annons

Läs mer om antalet som vräks av Kronofogden i förhållande till antalet lägenheter i din kommun

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.