Annons

Seniorer vägrar lämna tryggheten

Partille ​De har nyligen fått erbjudande om andra lägenheter i närheten. Men de boende på seniorboendet Forellen i Partille kan överhuvudtaget inte tänka sig att flytta och många känner sig grundlurade.

​- Vi flyttade in så sent som i september förra året då vi sålde vår villa, berättar Gun-Britt och Edvin Ahlvik. Då var det ingen som sade att vi kunde riskera att tvingas härifrån så det här är rent bedrägeri, vi känner oss lurade.

Annons
Äldst bland hyresgästerna på våningsplan 3 är Annie Lindberg 98 år, och hon har sin åsikt klar.
– Jag säger blankt nej till att flytta. När man är så gammal som jag är man inte hågad att bryta upp igen och mista all trevnaden här.
Skälet till flytthotet är att kommunen anser att lägenheterna behövs för korttidsboende för andra äldre i kommunen, där till exempel anhöriga är i behov av avlastning eller där det behövs en ”mellanstation” mellan sjukhus och hem.
–  Men många av oss som bor här är också gamla och sjuka och orkar inte flytta igen, säger Clary Kämpäs. Nog måste kommunen kunna hitta en annan lösning än att försöka tvinga ut oss.
Att flytta de äldre hyresgästerna från Forellen är ingen bra lösning. Det anser inte heller Pär Linder, vd för Partillebo, men han ser inget annat alternativ.
– Vi är i akut behov av kortidsplatser och behovet kom fortare än vi trott. Vi har gått igenom alla möjliga lösningar men vi hittar ingen annan.
– Vi har nu människor som ligger på sjukhus alltför länge och som har ett mer prekärt läge och är sjukare än de som bor på Forellen, säger Pär Linder, som förutom att vara vd för Partillebo också är tillfördnad kommundirektör i Partille.
– Därför har vi vädjat till hyresgästerna på Forellen om deras hjälp att lösa den här situationen.
Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen, anser kommunens agerande förkastligt .
– Det är skamligt att agera så här mot äldre människor som flyttat in för att få bo lugnt och tryggt, säger han. Det finns inget i hyresgästernas kontrakt som säger att de ska kunna tvingas ut på grund av att andra behov uppstår i kommunen.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Grannar betalar olika mycket för likadana lägenheter - nu ska Nässjös äldrehyror ses över Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.