Annons

Sex gånger fler saneringar – på sju år

Nyheter Antalet vägglussaneringar skenar. Sedan 2009 har antalet utryckningar ökat från 2 000 till 13 000 stycken. Även kostnaderna för bostadsbolagen har eskalerat.
Vägglusen följer gärna med i resväskan efter utlandssemestern.

För ett decennium sedan var angrepp av vägglöss ett i princip okänt fenomen i Sverige. Nu är de små krypen ett verkligt problem för merparten av Sveriges större bostadsbolag.

Och lössen innebär inte bara obehag för de boende utan kostar också enorma summor för fastighetsägare. Vinnarna är i sin tur leverantörerna av själva saneringstjänsten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I en rapport som Anticimex tagit fram med hjälp av en oberoende konsult beskrivs hur bostadsbolag blivit sittande med kostnader på mer än sex gånger det beräknade priset. Ett kommunalt bostadsbolag i södra Sverige hade till exempel budgeterat en kostnad på 380 000 kronor årligen, medan den faktiska kostnaden uppgick till 2,4 miljoner kronor. 

Liknande exempel återfinns hos många andra bostadsbolag.

En orsak till att prislappen drar iväg är att saneringsarbetet ofta innebär merarbete för den egna personalen, samt att hyresgäster har rätt att kräva hyresreduktion om de inte kunnat nyttja sin bostad fullt ut.

Annons
Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

En annan orsak är sättet som de allmännyttiga bostadsbolagen upphandlar saneringstjänsten, berättar Peter Edholm, affärsansvarig inom offentlig sektor på Anticimex. 

– Man handlar upp enlig lägsta pris-principen, där man betalar för varje enskild sanering. Då försvinner incitamentet för leverantören att arbeta förebyggande, vilket i slutändan leder till högre totala kostnader.

I stället för att fokusera på vem som tar lägst pris per sanering borde allmännyttan sätta tydliga mål i samband med upphandlingen, där man betalar en premie per år snarare än för enskilda utryckningar. 

Läs ocksåRickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.

De bakomliggande skälen till vägglusens framfart är vårt ökande resande samt nya regler inom EU-området för vilka bekämpningsmedel som får lov att användas.

Annons

– Vägglöss är betydligt dyrare och krångligare att sanera än andra insekter eftersom saneringen också omfattar lösöre, säger Peter Edholm.

Just nu varnar Anticimex för hög aktivitet av vägglöss i Stockholm, Örebro, Umeå, Karlstad och Gävle.

Fakta: Om du drabbas av vägglöss

Kontakta snarast ett saneringsföretag.
Tvätta helst textilierna i 60°. Du kan också köra dem i torktumlare eller lägga dem i frysen i en vecka.
Dammsug överallt och släng därefter dammsugarpåsen.
Kontrollera även böcker, tidningar och prydnadsföremål.

Källa: Anticimex

Läs också Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.