Annons

SGS vill höja studenternas hyra

Göteborg Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, vill höja sina hyror med 1,3 procent. För den som hyr ett studentrum för 3 600 kronor motsvarar det en knapp 50-lapp extra i månaden.

För den hyresgäst som istället hyr en lägenhet för 5 000 kronor så innebär den föreslagna höjningen 65 kronor.

En student som lånar maxbeloppet från CSN får ut drygt 9 000 kronor i månaden i lån och studiebidrag. Även små ökningar av fasta utgifter kan alltså vara kännbara.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

SGS motiverar höjningen med ökade kostnader för nyproduktion och underhåll. Stiftelsen är en fastighetsägare som bygger mycket nytt, men som också har ett stort bestånd av bostäder som är byggda under miljonprogrammets dagar och nu är i behov av renovering.

Annons

– Vi ser ändå att SGS visar viss återhållsamhet i sina krav och det är glädjande. Utifrån den allmänna ekonomiska situationen är det ett rimligt agerande, säger Göran Moberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

SGS är Göteborgs största studentbostadsstiftelse med närmare 6 000 egna lägenheter. Dessutom hyr stiftelsen in ytterligare runt 1 600 lägenheter från andra fastighetsägare. Stiftelsen bildades 1951 och styrs av Göteborgs kommun, Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborgs universitet.
Förra året höjde SGS hyrorna med 1,6 procent.

RELATERAT

Annons

Här hittar du Hem & Hyras lista över värdar i Västra Götaland som yrkat på höjda hyror för 2015. Och här hittar du de uppgörelser som redan är klara. Båda listorna uppdateras löpande.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad SGS höjer hyrorna för studenter i Göteborg Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.