Annons

Silverfiskar och mögel i synade lägenheter

Nyheter Dålig ventilation och silverfiskar. Det var några av problemen som miljöförvaltningen stötte på vid inspektioner i Helsingborg och som ledde till närmare 200 anmärkningar.

Under våren har miljöförvaltningen gjort inspektioner i totalt 93 lägenheter på Planteringen i Helsingborg. Det har lett till närmare 200 anmärkningar. Sex olika fastighetsägarna har nu mellan tre och sex månader på sig att åtgärda bristerna eller så riskerar de vite. Vissa lägenheter har fått flera anmärkningar, andra inga alls. Så här blev resultatet:

Problem med Antal anmärkningar
Ventilation 68
Temeratur/luftfuktighet 35
Skadedjur 34
Fuktskador 17
Lukt 17
För låg vattentemperatur i köket 16
Synlig mögel 11

Enligt miljöförvaltningen stötte de inte på några vägglöss eller kackerlackor.

− Framför allt var det silverfiskar. Några enstaka kan man acceptera men 34 personer tyckte att det var ett problem. Vi stötte också på myror och mal, säger miljöinspektör Anna Hellstedt.

Annons

Dålig ventilation var ett återkommande problem. Enligt Anna Hellstedt hade hyresgästerna ibland förvärrat problemen genom att till exempel stänga tilluften på grund av upplevt drag.

Bakgrunden till inspektionen är ett annat sätt att arbete med bostadsklagomål i kommunen. I området på Planteringen som valdes ut fanns totalt 193 lägenheter. I 93 fall gjordes en inspektion i själva lägenheten, i andra pratade man med de boende utan att gå in i bostaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

− Så det är många vi har påverkat på något sätt och det här var ett bra sätt att få kläm på hur det ser ut i olika fastigheter, säger Anna Hellstedt.

Annons

Miljöförvaltningens plan är att fortsätta med liknande inspektioner. När och i vilka områden är ännu inte bestämt.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flytta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.