HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sista chansen för hyresvärd med fuktskadat hus

Hägersten I december 2015 larmade Hyresgästföreningen om ett vanskött hus på Fastlagsvägen. Nu har hyresnämnden besiktigat huset och därmed återstår bara veckor innan beslut om tvångsförvaltningen är fattat: bifall eller avslag.
Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman visar att fönstren målats på murket trä.
Foto: Cecilia Landmark
Hyresnämnden på besiktning av Fastlagsvägen 15-17 i Hägersten. Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman visar att fönstren målats på murket trä.

Problemen för hyresgästerna på Fastlagsvägen i Hägersten fortsätter. När hyresnämnden besiktigade fastigheten visade hyresvärden att mycket är åtgärdat. Men det stod också klart att många av bristerna är kvar. Lösa stenar på vilsteget utanför porten, fuktfläckar i taket, färg som flagar i trapphuset. I tvättstugan är det nymålat, men brandvarnaren har släppt från taket och ligger på tvättmaskinen och nedersta gångjärnet på ståldörren har rostat sönder. Ett rör droppar i källargången och väggen under stupröret visar på fukt, troligen på grund av dålig dränering.

I mer än ett års tid har hyresnämnden hanterat frågan. Hyresgästföreningen har begärt tvångsförvaltning och vill att Familjebostäder ska få ta över. Hyresvärden motsätter sig och ber successivt om utökad tid för att utreda fukt. Den avgörande frågan har varit om det finns fukt i huset, konsultrapporter har skickats växelvis från parterna.

Läs ocksåHyresgäst erbjöds pengar för att hoppa av tvist

Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman är inte imponerad av hyresvärdens bevisning.

– I princip är det rena lurendrejeriet. Det som är svårast att hantera är hyresvärdar som glider på sanningen och inte ens inför fullbordat faktum – ett vederhäftigt underlag – inser de problem som hyresgästerna har, säger han.

Annons

Sedan ansökan i april förra året har hyresvärden putsat fasaden och målat trapphus och fönster. Vid hyresnämndens sammanträde i oktober bad man att få göra en egen fuktmätning. Den visade att fukttillskottet i luften, alltså skillnaden i fuktvärdet utomhus och inne i lägenheten, var upp till 5,3 gram per kubikmeter luft. Folkhälsomyndighetens allmänna råd säger att värden över 3 g/m3 pekar på fuktproblem. Men att fukttillskottet är en indikation på eventuell fukt i väggar och golv går inte att säga, enligt hyresvärdens konsult, det är snarare ett kvitto på hur väl ventilationen fungerar.

Läs ocksåHalva hyran – och 25 000 tillbaka

– Jag gör vad de säger till mig. Varför får andra stå för. Jag utgår från byggreglerna, folkhälsomyndighetens och miljöbalkens regler kan kollidera med dem ibland. De kommer in när det blir ärende hos miljökontoret, svarade konsulten under vittnesförhöret.

Fastigheten är också anmäld till just miljökontoret. De fick anmälan om fukt redan i mars 2016, men i stället för att vidta någon åtgärd avbryter de sitt krav på hyresvärden att redovisa sin egenkontroll. Vid det laget har miljökontoret i ett års tid försökt boka en träff med KB Fastlagen, som varken svarat i telefon eller på brev.

Annons

I februari i år tyckte Hyresgästföreningen att man väntat nog och begärde att hyresnämnden skulle fatta beslut direkt. Men i stället bestämdes ett nytt sammanträde i maj. Den 24 maj kommer beslutet. Under nästa vecka redovisar hyresvärden sin syn på ärendet i en skriftlig slutplädering.

Läs ocksåVärdarna som är sämst i landet
Läs också Fuktfastighet kan tvångsförvaltas innan sommaren Huset är dyngsurt – nu förbereds ansökan om tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.