Annons

Hyresgäst erbjöds pengar för att hoppa av tvist

Hägersten Efter en lång väntan behandlade hyresnämnden begäran om tvångsförvaltning på Fastlagsvägen 15-17. En hyresgäst vittnade om att hon erbjudits pengar för att ge upp.
Huset på Fastlagsvägen har fått ny puts, men många problem kvarstår, enligt hyresgästerna. Arkivbild.

I mars ansökte Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning. När parterna väl kommer till hyresnämnden i mitten av oktober har mycket hänt i fastigheten. Portarna har fått kodlås, fönsterrutorna är lagade och fasaden har just fått ny puts. Trots det anser Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman att hyresnämnden ska besluta om tvångsförvaltning och låta Familjebostäder ta över.

– Åtgärderna har tagit väldigt lång tid, egentligen är det först när Hyresgästföreningen och staden hotade med åtgärder och kallade fastigheten för ovårdad som något görs, sa Bengt Öhman.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden höll inte med, utan pekade på hur mycket som gjorts i fastigheten.

– Eftersatt underhåll finns inte i dag. Felanmälningar ska gå till fastighetsskötaren som bor i fastigheten. KB Fastlagen har inte negligerat några felanmälningar, de som kom den 8 juli är svåra att tyda, sa hyresvärdens ombud Bo Malmgren.

– Felanmälningarna går att läsa, det borde ligga i hyresvärdens intresse att reda ut bristerna och ta kontakt med sina hyresgäster. Vi har sett till att att blanketterna kommit hyresvärden till godo vid minst två tillfällen, kontrade Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman.

Annons
Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Fem hyresgäster vittnade om hur de har det. Samtliga berättade om dålig ventilation, fukt och att det är svårt att få brister åtgärdade. Flera har haft trasiga fönster, skadedjur i form av faraomyror och vattenskador. En av hyresgästerna blev dessutom erbjuden pengar för en renovering, mot att dra tillbaka sin ansökan.

– En granne kom och sa att hyresvärden ville betala oss. Innan jul frågade han igen om vi bestämt oss, jag svarade att vi inte hade det, för att slippa ge besked.

Uttalandet bemöttes inte alls av hyresvärdens ombud. Bo Malmgren yrkade på att hyresnämnden skulle ogilla ansökan om tvångsförvaltning.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Trots att han är överbevisad fortsätter han att förneka att det finns brister, konstaterade Bengt Öhman och fortsätter.

Annons

– Hyresnämnden vill försöka få till stånd någon form av uppgörelse mellan oss. Vi kan inte gå med på mindre än att det är en välrenommerad förvaltare med generalfullmakt, som alltså själv får besluta och genomföra åtgärder i hyresvärdens namn med tillförda resurser.

Nu har KB Fastlagen en vecka på sig att presentera en plan för när fukt- och luftflödesmätningar kan genomföras. Därefter ska de utföras och sedan kommer parterna att lämna skriftliga slutanföranden. Om hyresnämnden beslutar om tvångsförvaltning börjar den omedelbart, även om KB Fastlagen skulle överklaga ett sådant beslut till hovrätten.

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.