HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Halva hyran – och 25 000 tillbaka

Hägersten Tre hyresgäster i Hägersten får hyran halverad, från 7 000 kronor i månaden till 3 800. Hyresnämndens beslut ger dem också 25 000 var tillbaka på redan betalad hyra.
Foto: Cecilia Landmark
Här på Fastlagsvägen har tre hyresgäster fått hyran sänkt genom beslut i hyresnämnden.

Huset på Fastlagsvägen är i dåligt skick. Nu visar det sig att vissa hyror dessutom är dubbelt så höga som de borde. Hyresnämnden har i tre fall beslutat att rätt hyra är 3 800 kronor i månaden, inte 7 000 som hyresgästerna betalar. Hyresgästerna får också tillbaka den del av hyran de betalat för mycket, 25 600 kronor var.

– De gick på vår linje helt och hållet, säger en glad Emma Bengthsson, processjurist på Hyresgästföreningen, som företrätt hyresgästerna.

Läs ocksåBodde tillsammans i flera år men sonen får inte ta över lägenheten

De tre hyresgästerna har inte kontrakt med fastighetsägaren, KB Fastlagen, utan ett annat företag. Hyresgästföreningen kunde visa att det finns ett samband mellan bolagen, en intressegemenskap, eftersom de företräds av samma person. Ett bulvanförhållande, alltså. 

– Hyresnämnden har nu gjort bedömningen att det är ett bulvanförhållande. Nu återstår att se om beslutet överklagas. Om det står sig kan man ju hoppas att hyresvärden frivilligt väljer att upprätta ett förstahandskontrakt. Annars måste man gå vidare till tingsrätten för att få fastställt att det är ett förstahandshyresförhållande. I en sådan process har det här beslutet verkan som bevisning. Därefter kan hyresgästerna åtnjuta alla rättigheter som tillkommer en förstahandshyresgäst, säger Emma Bengthsson.

Att hyran nu sänks från 7 000 till 3 800 kronor i månaden från 1 augusti, alltså lika mycket som andra hyresgäster i huset betalar, är fortfarande lite osäkert. Beslutet kan överklagas till hovrätten inom tre veckor. En process där tar ofta många månader.

Läs ocksåJuriststudent flyttade till Irak – mister lägenhet efter olovlig andrahandsuthyrning

– Naturligtvis kommer KB Fastlagen att överklaga, säger KB Fastlagens ombud advokat Bo Malmgren, men kan inte ange på vilka grunder.

– Det får ni läsa då, vi måste gå genom beslutet och fatta de beslut som krävs.

Samtidigt pågår en process för att få fastigheten tvångsförvaltad, också i hyresnämnden. Gårdagens beslut kan vara en liten temperaturmätare på hur det kommer att gå.

Läs ocksåOnåbar värd vägrar röja upp – riskerar vite på 30 000 kronor
Läs också Spottar mot personalen och kallar dem "idioter" - nu tvingas hyresgästen flytta Här sa värden upp alla på adressen – därför får hyresgästerna bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.