Annons

Huset är dyngsurt – nu förbereds ansökan om tvångsförvaltning

Hägersten Putsen flagar, fönstren ruttnar och mögellukten i trapphuset är kväljande. Att hyresgästerna dessutom har bulvankontrakt och för höga hyror, har fått Hyresgästföreningen att agera.
Fasaden på Fastlagsvägen 15-17 vittrar sönder. Putsen lossnar i stora sjok och det är lätt att se var det finns fuktskador., Hantverkare har sanerat duvträck på vinden och klättrar på fasaden för att få ner sin utrustning. (Klicka för att se hela bilden), Emma Karlsson bor i fastigheten med sambo och dotter. Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot (V) och Bengt Öhman från Hyresgästföreningen lyssnar på hennes berättelse., Med fuktmätare konstaterar Hyresgästföreningens jurist att det är höga fukthalter i taket ovanför entrén., Med värmekamera syns tydligt var pannrummet finns. Den fuktiga väggen leder värmen, Emma Karlsson och Nooshi Dadgostar i källaren, där mögellukten gör det svårt att andas., Till och med i torkrummet vid tvättstugan är det så fuktigt att det växer mögel i taket., Fukten gör att snickerierna ruttnar., Trasiga fönsterrutor är ett annat bekymmer. (Klicka för att se hela bilden), Så här kan det se ut i blomkrukorna hos en hyresgäst i huset...

Vid det gula putsade huset på Fastlagsvägen råder full aktivitet. Ett ventilationsrör leder från taket ner i en container och ett par hantverkare försöker med rep och fasadklättring få ner röret på marken.

– Vi har tagit bort ett lager duvskit, det fanns så här mycket, säger en av dem och måttar ett par tre centimeter mellan tumme och pekfinger.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Inne i trapphuset slår mögellukten emot oss. Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, håller upp fuktmätaren mot den flagnande färgen i taket. Han visar mätaren för Nooshi Dadgostar, vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson, som följt med på besiktningen.

– Huset är dyngsurt. Jag har aldrig mätt upp så höga fuktvärden och jag har ändå gjort hundratals fuktmätningar genom åren, säger Bengt Öhman.

Nooshi Dadgostar skakar på huvudet.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Det är hemskt att det ser ut så här. Att barn växer upp här, jag förstår oron hos föräldrarna.

Nooshi Dadgostar har i riksdagen skrivit interpellationer om att lagen ska skärpas, så att det blir lättare att få till åtgärder mot oseriösa hyresvärdar. ”Många hyresgäster ser sina hem förfalla och bostadsområden förslummas, och många känner uppgivenhet.” sa hon i riksdagen och fick svaret att en utredning ska tillsättas och redovisa sitt resultat i början av 2017.

Annons

– Utredningen sitter nu och vänsterpartiet har sagt att vi vill ha tillbaka en förvärvslag så att kommunen kan gå in och avbryta en affär. Vi vill också att det ska bli lättare och billigare att driva en process för att dra av på hyran om förvaltningen och felanmälan inte fungerar, säger Nooshi Dadgostar, som också vill göra det enklare och snabbare att få fastigheter tvångsförvaltade.

Läs ocksåRebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värdenEfter ett drygt halvår i sin studentlägenhet är Rebecka Stenmark besviken på sin hyresvärd SGS. Fuktproblemen har gjort den inglasade balkongen obrukbar och märks även av inne i lägenheten.

– Kommunerna behöver få fler verktyg och engagera sig lite mer, så att de kan ta sitt bostadsförsörjningsansvar och tillsynsansvar. Det kan inte bara vara Hyresgästföreningens uppgift.

Emma Karlsson bor ovanför tvättstugan med sambo och dotter.

– Det har varit fuktigt länge, men det blev värre när tryckkärlen i källaren stod och sprutade ånga för ett halvår sedan, säger hon och fortsätter.

– Vi skulle vilja hyra något större i det här området, men som det ser ut nu har vi ingen annan stans att ta vägen.  

Hyresgästerna har klagat på att det är kallt, varmvattnet är skållhett eller kallt, felanmälan fungerar inte, det saknas förråd, det finns brister i brandsäkerheten, det är mögel och fukt i tvättstugan.

Annons

Hyresgästföreningen förbereder en ansökan om tvångsförvaltning och driver ärenden om sänkt hyra i hyresnämnden. Parallellt finns ett ärende på Stockholms stadsbyggnadskontor.

– Vi har skrivit till staden och krävt åtgärder mot vite. Huset är självmarkerande och det är det mest vanvårdade hus jag någonsin sett, säger Bengt Öhman.

Stadsbyggnadskontoret har konstaterat att byggnaden är ovårdad och kräver åtgärder. Bland annat skriver de till fastighetsägaren att och frågar när fasaden och fönstren ska renoveras. Först till sommaren, på grund av årstid och väderlek, är hyresvärdens svar kommunen. Vi har inte råd, säger man till Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra talat med hyresvärden KB Fastlagens advokat, som inte kan uttala sig utan hänvisar till advokatsekretess. Vi fortsätter söka företrädare för bolaget.

Läs också Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.