Annons

Sjukt hus i innerstan kanske rivs

Norrmalm AFA Fastigheter har långt framskridna planer på att riva huset på Torsgränd. En begäran om planändring har lämnats in – bakom ryggen på hyresgästerna.

Vid årsmötet i den lokala hyresgästföreningen kom det fram att AFA Fastigheter har planer på att riva huset för att bygga nytt. Dagens 144 lägenheter föreslås ersättas med 380 lägenheter.

Hyresgästerna har i flera år klagat på inomhusmiljön och några har också evakuerats på grund av problemen. Beskedet om att det finns ritningar på nya hus på platsen väckte oro och besvikelse. Många är också frågande till att man inte berättade om planerna för de boende på det informationsmöte som hölls – ironiskt nog samma dag som handlingarna till stadsbyggnadskontoret är daterade. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är konstigt att en fastighetsägare som AFA säger en sak till hyresgästerna och gör något annat bakom deras rygg, säger Johan Flyckt från Hyresgästföreningen.

– Rent krasst sitter de på en guldgruva. Det går att sanera och bo kvar, men inte till samma ekonomiska vinning, konstaterar Patrik Carlson, nyvald ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

Annons

AFA Fastigheter har låtit en arkitektbyrå ta fram skisser för två kvarter med 7-8 våningar. Enligt vd Tomas Ingemarsson är dock ännu inget bestämt.

Läs ocksåStrid om hyreshus - här står 26 lägenheter tomma mitt i stan

– Huset måste saneras. Ett alternativ är att riva och vi har gått in med ett detaljplaneärende. Och oavsett hur vi gör måste vi evakuera, säger han.

Bland hyresgästerna finns olika idéer om vad som vore bästa lösningen i nuläget och en stark rädsla för att hyrorna kommer att höjas rejält. Johan Flyckt är ändå hoppfull.

Annons

– Mitt i allt elände är det rörande att se hur folk trots allt backar upp varandra.

Läs ocksåFel av kommunen att flytta på äldre tycker anhöriga
Läs också Nu rivs Stiftelsen i Ljungaverk Byggboom väntas leda till fler kvalitetsbrister Expertgrupp: Torsgränd behöver inte rivas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.