Annons

Sjunkande räntor kan ge lägre hyra i Staffanstorp

Staffanstorp ​Hyresgästerna hos Staffanstorpshus kan få lägre hyror. De sjunkande räntorna har gett det kommunala bolaget lägre kostnader och nu överväger Hyresgästföreningen att kräva en omförhandling av hyran. I nästa vecka ska parterna träffas för samtal.
Hyresgästföreningen granskar just nu hur bankernas sänkta räntor påverkar Staffantorpshus finanser.
 
– Är det en påtaglig skillnad mellan Staffanstorps förväntade räntekostnader och de faktiska kostnaderna i dag så kan det bli aktuellt med en sänkning av hyran. Men jag kan inte utlova att det blir en sänkning, jag vill inte skapa orealistiska förväntningar, säger Peter Olsén.
 
Vid årets hyresförhandling blev hyreshöjningen 4,75 procent för de flesta boende, samt 6,75 procent för de boende på Åkershus, ett område rustats upp med bland annat nya entréportar. I avtalet fanns även en klausul som ger Hyresgästföreningen rätt att påkalla omförhandling ifall ränteläget förändras.
 
– Det är mycket ovanligt med en sådan klausul. Men med tanke på att vi förhandlade under en tid som var väldigt turbulent var det naturligt. När vi skrev avtalet hamnade det på en väldigt hög nivå på grund av den oroliga finansmarknaden, säger Peter Olsén.
 
Avtalet är en tvåårsuppgörelse. Nästa år höjs hyran med ytterligare 3 procent.
 
– Vi får se om vi ska försöka få en sänkning redan i år. Eller om vi ska lägga allt krut på att sänka nästa års hyra, säger Peter Olsén.
 
Staffanstorpshus brukar vara det kommunala bolag som höjer hyran mest i södra Skåne och toppade även listan för 2009. Förklaringen är att bolaget är mycket räntekänsligt eftersom det har stora lån. Det innebär också att en sänkning av räntan får stort genomslag i bolagets ekonomi. Blir det en sänkning av hyran för Staffanstorpshus hyresgäster påverkar det även hyresnivån för de andra bostadsbolagen i kommunen.
 
– Om det blir en lägre hyra kommer vi även att begära en motsvarande sänkning av de privata hyresvärdarna, säger Peter Olsén.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.