HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skakig omvärld oroar inför framtida förhandlingar

Nyheter Pandemi, ett brutalt krig i Europa och rusande inflation. Oron i vår omvärld riskerar att driva upp hyrorna de närmaste åren.
Foto: Getty/Wikimedia
Påverkar även hyrorna. Rysslands invasion av Ukraina riskerar att leda till höjda energipriser - som slår även mot hyresgästerna.

De värsta vågorna av pandemin har blåst över i vår del av världen. Då ­händer det som ingen velat tro skulle ske: Ett brutalt krig i Europa år 2022. Redan ­innan Rysslands invasion i Ukraina hade inflationen stigit kraftigt. Många ­bedömare flaggar för höjda räntor. ­Skenande elpris har redan grävt djupa hål i plånboken hos hyresgäster med ­direktverkande el, som oftast betalar sin uppvärmning själva.
Prispåslagen har emellertid inte fått så stort genomslag på årets hyresförhandlingar, då den genomsnittliga ­höjningen ligger på 1,7 procent. Men den kraftiga inflationen kan dock ­komma av avspegla sig i kraven inför 2023 års förhandlingar, befarar Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.

– Det klart att förändringar i om­världen påverkar hyrorna, men förhandlingssystemet är stabilt. Vi ­hoppas att värdarna inför nästa år ser till att ­effektivisera så gott det går och inte bara vältrar över kostnaden på ­hyresgästerna i form av kraftiga ­hyreshöjningar, ­säger han.

Läs ocksåBrigitta strider mot värdarna som kräver mest - år efter år: "Frustrerande, folk frågar"Hyror 2022, Emmaboda bostads ab, Hyresgästföreningen

Efterlyser statlig hjälp

Om hyrorna drar i väg efterlyser han ökad statlig hjälp.

– Ytterligare höjt bostadsbidrag och bostadstillägg är en väg. Eller ­direkt ­riktat stöd till ­hyresgästerna. ­Exempelvis kontantstöd liknande den tusenlapp som alla bilägare ska få av ­staten som komp­ensation för ­ökade drivmedels­kostnader, säger Erik ­Elmgren.

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta, håller det inte för osannolikt att den senaste tidens oro kommer att påverka utfallet så att höjningarna blir högre nu i slutet av förhandlingsomgången än i början.

Läs ocksåHär är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigareSävsjö, sävebo, hyresförhandlingar 2022, hyror 2022

– Priserna på byggmaterial, reserv­delar och annat inom fastighetsbranschen har ökat. Men det kan dröja ett tag innan det slår igenom för våra bolag, som sitter med upphandlade ram-avtal. Även höjda räntor får såklart betydelse, men slår väldigt olika för olika bolag, säger Anders Nordstrand.

Stigande priser när gasen bojkottas

Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastig­hetsägarna, som organiserar ­privatvärdarna, tror att kriget i ­Ukraina kan få betydelse även för hyresförhandlingar:

– Det fruktansvärda som händer i Ukraina får betydelse för allt och vi vet inte var det slutar. Även om vi inte är beroende av rysk gas kommer det få stor betydelse för energimarknaden i hela Europa om leveranserna stoppas helt. Därmed kommer energipriserna stiga även i Sverige, säger Tomas Ernhagen.

Läs ocksåSå hög blir din hyreshöjning - kommun för kommun, jämför med grannenhyresförhandlingar, hyror 2022, hyra 2022
Läs också 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.