Annons

Skakig omvärld oroar inför framtida förhandlingar

Nyheter Pandemi, ett brutalt krig i Europa och rusande inflation. Oron i vår omvärld riskerar att driva upp hyrorna de närmaste åren.
Foto: Getty/Wikimedia
Påverkar även hyrorna. Rysslands invasion av Ukraina riskerar att leda till höjda energipriser - som slår även mot hyresgästerna.

De värsta vågorna av pandemin har blåst över i vår del av världen. Då ­händer det som ingen velat tro skulle ske: Ett brutalt krig i Europa år 2022. Redan ­innan Rysslands invasion i Ukraina hade inflationen stigit kraftigt. Många ­bedömare flaggar för höjda räntor. ­Skenande elpris har redan grävt djupa hål i plånboken hos hyresgäster med ­direktverkande el, som oftast betalar sin uppvärmning själva.
Prispåslagen har emellertid inte fått så stort genomslag på årets hyresförhandlingar, då den genomsnittliga ­höjningen ligger på 1,7 procent. Men den kraftiga inflationen kan dock ­komma av avspegla sig i kraven inför 2023 års förhandlingar, befarar Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.

– Det klart att förändringar i om­världen påverkar hyrorna, men förhandlingssystemet är stabilt. Vi ­hoppas att värdarna inför nästa år ser till att ­effektivisera så gott det går och inte bara vältrar över kostnaden på ­hyresgästerna i form av kraftiga ­hyreshöjningar, ­säger han.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Efterlyser statlig hjälp

Om hyrorna drar i väg efterlyser han ökad statlig hjälp.

– Ytterligare höjt bostadsbidrag och bostadstillägg är en väg. Eller ­direkt ­riktat stöd till ­hyresgästerna. ­Exempelvis kontantstöd liknande den tusenlapp som alla bilägare ska få av ­staten som komp­ensation för ­ökade drivmedels­kostnader, säger Erik ­Elmgren.

Annons

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta, håller det inte för osannolikt att den senaste tidens oro kommer att påverka utfallet så att höjningarna blir högre nu i slutet av förhandlingsomgången än i början.

Läs ocksåBrigitta strider mot värdarna som kräver mest - år efter år: "Frustrerande, folk frågar"Hyror 2022, Emmaboda bostads ab, Hyresgästföreningen

– Priserna på byggmaterial, reserv­delar och annat inom fastighetsbranschen har ökat. Men det kan dröja ett tag innan det slår igenom för våra bolag, som sitter med upphandlade ram-avtal. Även höjda räntor får såklart betydelse, men slår väldigt olika för olika bolag, säger Anders Nordstrand.

Stigande priser när gasen bojkottas

Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastig­hetsägarna, som organiserar ­privatvärdarna, tror att kriget i ­Ukraina kan få betydelse även för hyresförhandlingar:

Annons

– Det fruktansvärda som händer i Ukraina får betydelse för allt och vi vet inte var det slutar. Även om vi inte är beroende av rysk gas kommer det få stor betydelse för energimarknaden i hela Europa om leveranserna stoppas helt. Därmed kommer energipriserna stiga även i Sverige, säger Tomas Ernhagen.

Läs ocksåHär är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigareSävsjö, sävebo, hyresförhandlingar 2022, hyror 2022
Läs också Så hög blir din hyreshöjning - kommun för kommun, jämför med grannen 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.