Annons

Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra – 970 kronor billigare

Nyheter I småländska Sävsjö avstår kommunala Sävebo från generell hyreshöjning i år. Somliga hyresgäster får till och med en hyressänkning – men de allra flesta fick ändå en höjning. Vi förklarar hur det går till.
Sävsjö, sävebo, hyresförhandlingar 2022, hyror 2022
Foto: Sävsjö kommun/privat
Ingen förhandling. I år fick Sävebos hyresgäster ingen generell hyreshöjning alls. Henrik Sandström (överst till höger) och Sävebos vd Urban Blücher (ner till höger) har nyligen förhandlat om en så kallad bruksvärdesjustering, vilket ändå höjer hyrorna generellt.

Medan förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och värdarna håller på i månader på en del håll så tog den årliga hyresförhandlingarna med allmännyttan i Sävsjö slut innan den började. Bolaget kallade nämligen aldrig till förhandling.

Förklaringen ligger i att Sävebo, tillsammans med Hyresgästföreningen, för något år sedan gjorde en så kallad bruksvärdesvärdering av samtliga bolagets knappt 500 lägenheter. Där har bostäderna gåtts igenom och värderats efter bland annat skick och läge.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Tidigare kunde grannar med exakt samma storlek på lägenhet ha samma hyra fastän den ena var nyrenoverad och den andra inte renoverats på 20 år. Vi ville att hyrorna skulle bli mer rättvisa, säger Urban Blücher, vd för Sävebo.

Eftersom bolaget haft en förhållandevis låg genomsnittlig hyresnivå så har det inneburit höjningar för de flesta hyresgäster, 304 av bolagets får ökad boendekostnad. Den största höjningen skedde för en femrummare i centrala Sävsjö där hyran höjdes med hela 2131 kronor till 10 803 kronor. Knappt 80 hyresgäster får sänkt hyra.

Sänkning med nästan en tusenlapp

Gladast blev förmodligen den hyresgäst i Sävsjö som fick den största sänkningen, 970 kronor i månaden. Däremellan fick ett antal hyresgäster oförändrad hyra.

Annons

Summa summarum så höjdes hyrorna med i genomsnitt 404 kronor månaden för Sävebos hyresgäster. Det vållade en del protester, enligt Urban Blücher.

– Det var lite stökigt i början. I en fastighet i centrala Sävsjö låg hyrorna väldigt lågt och där höjdes hyrorna. Även om vi fick en del kommentarer tror jag inte att det var någon som flyttade på grund av hyreshöjningen, säger Urban Blücher.

För dem som fick kraftiga hyreshöjningar trappades den nya hyran in med en maximal höjning på 500 kronor det första året. Efter en del reaktioner sänktes takten nästa år till 250 kronor i månaden. Hyressänkningarna justerades ner direkt.

Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna i Sörmland: "Komplicerat"

Lägre hyran än förhandlad

Trots att bruksvärdesprövningen genererade en generell höjning av hyrorna förflöt förhandlingen med Hyresgästföreningen smidigt, enligt Urban Blücher. På orten Rörvik utanför Sävsjö har bolaget valt att ta ut en lägre hyra än den framförhandlade, eftersom bedömningen är att det annars finns risk för fler vakanser.

Annons

Henrik Sandström är tämligen nytillträdd som förhandlare i Sävsjö. Han konstaterar att Sävebos hyresnivå ligger omkring 100 kvadratmeter högre per kvadratmeter och år än kommunala bolagen Eksjöbostäder och Witalabostäder i Vetlanda, i grannkommunerna.

– Det var såklart lätt för oss att acceptera att bolaget inte yrkade på någon höjning. Intrappningen av den nya bruksvärdeshyran var tillräcklig. Såhär i efterhand hade det varit klokare att bolaget nöjt sig med att trappa in med 250 kronor från början, säger Henrik Sandström.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

 

Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.