Annons

Så hög blir din hyreshöjning – kommun för kommun, jämför med grannen

Nyheter 1,7 procent. Så mycket höjs årets förhandlade hyror i snitt. Det näst lägsta resultatet på fyra år. Samtidigt blir de stora konflikterna färre. Men stigande inflation och kriget i Ukraina gör att det finns en oro för högre krav inför nästa år.
hyresförhandlingar, hyror 2022, hyra 2022
Foto: Getty
Snart färdigförhandlat. I år ligger den genomsnittliga hyreshöjningen på 1,7 procent.

När det här skrivs är 81 procent av alla ­hyror för 2022 färdigförhandlade och den genomsnittliga hyreshöjningen ­ligger på 1,71 procent för både de kommunala och privata hyresvärdarna. Det är knappt 0,4 procent högre än under pandemiåret 2021, men något lägre än 2019 och 2020. En tidig överenskommelse i Stockholm och löpnade flerårstal med de kommunala bostadsbolagen i Göteborg och Malmö har gjort att det inte blivit några stora hyresförhandlingar som hamnat i långbänk.

”Imponerande jobb”

Det märks också på andelen klara hyror. Vid samma tidpunkt förra året var bara 67 procent av hyrorna färdigförhandlade.

– Det har varit lugnare i år jämfört med i fjol. Resultatet är helt rimligt. Våra förhandlare och förtroendevalda har gjort ett imponerande jobb, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

 

Annons

Statistiken vi redovisar kommer från Hyresgästföreningen, med enstaka kompletteringar från hyresvärdarna. Kommunala Hultsfreds bostäder höjer med tre procent och höjer därmed mest tillsammans med privata Stångåkonsult i samma kommun. Hyresgästerna hos en annan småländsk värd, kommunala Sävebo i Sävsjö, får däremot ingen generell hyreshöjning alls i år.

Oavsett om din årliga höjningen är hög eller låg är det dock ingenting mot den hyreschock som kan drabba hyresgäster efter en rot-renovering. Eller hyran efter en så kallad konceptrenovering, där en tomställd lägenhet totalrenoveras innan en ny hyresgäst flyttar in.

Oro inför 2023

Inför nästa års förhandlingar finns flera orosmoln. Redan innan Rysslands brutala invasion av Ukraina hade inflationen stigit kraftigt. Räntorna är på väg uppåt. Skenande elpris har redan grävt djupa hål i plånboken hos hyresgäster med direktverkande el, som oftast betalar sin uppvärmning själva.

Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, tror att utvecklingen kan leda till att hyrorna blir högre redan nu i slutet av förhandlingsomgången än i början.

Annons

Oavsett hur det blir med den saken kan den kraftiga inflationen avspegla sig i kraven inför 2023 års förhandlingar, befarar Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.

– Det klart att förändringar i omvärlden påverkar hyrorna, men förhandlingssystemet är stabilt. Vi hoppas att värdarna inför nästa år ser till att effektivisera så gott det går och inte bara vältrar över kostnaden på hyresgästerna i form av kraftiga hyreshöjningar, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs också Landets högsta hyreshöjning hos Brigitta - kolla listan över årets värstinghöjningar Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering Brigitta strider mot värdarna som kräver mest - år efter år: "Frustrerande, folk frågar" Skakig omvärld oroar inför framtida förhandlingar Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.