Annons

Skåne: ”Dubblering av lägenhetsbyggandet räcker inte”

Helsingborg Under årets första halva steg antalet påbörjade lägenheter i Skåne med över 50 procent jämfört med samma period 2009, visar ny statistik från SCB. Men siffrorna får inte Hyresgästföreningen att jubla.– Det är en ökning, men från en historiskt låg nivå, säger Petra Lundh, bostadspolitiskt ansvarig vid Hyresgästföreningen i Norra Skåne.
Under perioden januari—juni 2009 påbörjades 536 nya lägenheter i flerbostadshus i Skåne. Under motsvarande period i år var siffran 1257 lägenheter, vilket alltså innebär en fördubbling. Också sett till hela riket dubblerades antalet påbörjade lägenheter och totalt påbörjades  8450 lägenheter i flerbostadshus under årets första halva. Det är den kraftigaste ökningen som hittills registrerats och byggandet är nu på samma nivå som 2004, enligt SCB.
 
– Visst, det är ett trendbrott, men ökningen är från en så väldigt låg nivå och det behöver det byggas betydligt mer än så här, säger Hyresgästföreningens Petra Lundh.
 
Enligt Hyresgästföreningens beräkningar ligger behovet på cirka 700 nya hyreslägenheter per år bara i Helsingborg under de kommande åren.

– Samtliga partier i Helsingborg vi träffat ställer sig också bakom den siffran. Men som politiker har man ju sedan ett ansvar att se till att det faktiskt blir av, säger Petra Lundh som menar att kommunerna kan göra mer för att öka byggandet, bland annat genom effektivare och smartare handläggning av planprocesserna och genom att uppmuntra konkurrensen mellan byggbolagen.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.