Annons

Skärblacka ska få nya hyreshus

Norrköping Skärblacka blir platsen för Hyresbostäders nästa bostadsbygge. Tre nya hyreshus med 30-35 lägenheter ska påbörjas där under nästa år.
Foto: Jenny Knutsson
Vid Folkets husvägen i Skärblacka planerar Hyresbostäder att bygga nya bostäder.

Hyresbostäders senaste bostadsbyggen har skett inne i Norrköping, men nu satsar bolaget även på att bygga nytt utanför stadens gränser. Förra året gjorde hyresvärden en marknadsundersökning om var det fanns störst intresse för nya lägenheter på landsbygden. Resultatet pekade ut Skärblacka som en av de tre populäraste orterna och där är det tänkt att spaden ska sättas i jorden redan under nästa år.

— Tomten har ett bra läge och vi ser att det finns en efterfrågan på bostäder i Skärblacka. Vi har inga vakanser där och det finns en kö på lediga lägenheter, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att valet föll på Skärblacka beror även på att Hyresbostäder kan nyttja egen mark och som inte kräver någon ändring av detaljplanen. På tomtmarken vid Folkets husvägen har det tidigare stått hyreshus som revs på 1990-talet och genom att bygga på samma plats kan nyproduktionen komma i gång snabbare.

— Det enda vi behöver är ett bygglov, men vi är styrda av den gamla planen för vad vi kan bygga. Tanken är att bygga tre hus i två våningar vilket kan ge någonstans mellan 30 och 35 lägenheter, säger Lars Löfgren.

Annons

Hyresbostäders plan är att nyttja SKL:s ramavtal för att bygga ett standardiserat bostadshus som kan pressa byggkostnaden. Tanken är även att söka statligt investeringsbidrag, vilket i så fall skulle kunna pressa ned hyrorna för de aktuella lägenheterna. Om bidraget beviljas ger det en normhyra på 1 450 kr per kvadratmeter och år, vilket skulle innebära en månadshyra på cirka 8 500 kr för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Läs ocksåHär är orterna som lockar flest

— Om allt går som planerat skulle vi tidigast kunna ha en byggstart under hösten 2019 och en inflyttning tidigt 2021, förklarar Lars Löfgren.

 

Annons

 

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping
Fakta: Preliminär tidsplan för Skärblackahusen
  • Under senhösten/vintern 2018/2019 ska upphandlingen genomföras.
  • På styrelsemöte under våren 2019 fattas ett byggstartsbeslut.
  • Byggstart, efter godkänt bygglov, senast under hösten/vintern 2019/2020
  • ca 35-tal bostäder, främst 2:or och 3:or med låg energiförbrukning och hållbarhet i fokus ska vara redo för inflyttning tidigt 2021.

Källa: Hyresbostäder

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.