Annons

”Skatteförslag kan stoppa byggandet”

Nyheter Åtta av tio bostadsbolag kommer att minska nyproduktionen om ett nytt förslag om att ändra företagsbeskattningen går igenom. Det visar en undersökning som Fastighetsägarna gjort.

Bostadsbristen är en het valfråga och partierna försöker att övertrumfa varandra i att utlova nya bostäder. I början av sommaren dök emellertid ett förslag upp som riskerar att kraftig bromsa nyproduktionen av nya hyresrätter. 

Företagsskattekommittén, ledd av före detta statssekreteraren HG Wessberg, ville sänka bolagsskatten samtidigt som möjligheten att göra avdrag för ränteutgifter kraftigt begränsas. Syftet med förslaget är främst att stoppa skatteplanering.
Kritiken lät inte vänta på sig. Såväl Sabo, de kommunala bolagens paraplyorganisation, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, menade att förslaget kommer att slå hårt mot fastighetsbranschen. Att bygga ett nytt hus oftast kräver stora lån, och det tar tid att få igen de investerade pengarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Fastighetsägarna gjort en undersökning bland deras medlemsföretag. Åtta av tio säger att de kommer minska produktionen av hyresbostäder om förslaget går igenom. Hälften av dessa kommer minska byggandet med mer än 60 procent och var fjärde kommer i princip att lägga alla byggplaner i malpåse.

Annons

Enligt beräkningar som Fastighetsägarna gjort handlar det om 3,2 miljarder kronor i ökande kostnader för fastighetssektorn. Liknande uppskattningar har Sabo tidigare kommit fram till.

– Förslagen kommer att påverka produktionen av fastigheter mycket kraftigt. I en situation där det råder omfattande bostadsbrist vore det mycket olyckligt, säger Ulla Werkell, skatteexpert hos Fastighetsägarna Sverige.

Annons
Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Enligt förslaget ska de nya reglerna börja gälla den 1 januari 2016. Det blir med andra ord den regering som kommer till makten efter valet som får fatta beslut.

Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.