Annons

Skattesmäll för fastighetsägare som påstod att hyresgäster fick bo gratis

Perstorp Två fastighetsägare får betala mer i skatt, sedan Skatteverket granskat deras uthyrning av bostäder i Perstorp i Skåne. Myndigheten tror inte på förklaringar om att pengar som kommit in på kontot varje månad inte varit hyra.
Foto: Anders Paulsson
Kontoutdrag och hyreskontrakt är en del av bevisningen mot de två fastighetsägare som nu upptaxerats.

Skatteverket har granskat de senaste årens deklarationer från två personer i norra Skåne, som är företagare och fastighetsägare. Trots att fadern och sonen som granskats äger en handfull bostadshus i och omkring Perstorp, har ingen av dem redovisat några intäkter från dessa.

Därför har Skatteverket nu beslutat att upptaxera männen. Tillsammans ska de betala skatt på de 414 000 kronor i inkomster som de haft mellan 2017 och 2019 men inte redovisat. Till detta kommer ett skattetillägg på 40 procent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det är främst två fastigheter som Skatteverket har valt att titta närmare på. Den ena ägs av sonen och den andra av hans pappa. Det är fadern som har ansvarat för skötseln av båda.

Pengar varje månad

Pappan fick varje månad in pengar på sitt konto från en person som bodde i ett av husen. För en annan bostad fanns ett hyreskontrakt, som pappan hade skrivit under. Ändå har varken far eller son redovisat intäkterna. När Skatteverket frågade hur detta kunde komma sig hade pappan en förklaring.

Annons

Pengarna som hyresgästen satte in på hans konto varje månad var inte alls hyra. Istället hade hyresgästen lånat pengar av honom, och detta var avbetalningarna på lånet.

Läs ocksåHyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation”Bild på hus och jurist

För den andra bostaden kunde Skatteverket hitta ett kontrakt där det framgår att kallhyran är 9000 kronor i månaden. Men i detta fall hävdar pappan att han aldrig fått några pengar. Han hade valt att efterskänka hyran då familjen som bodde där inte kunnat betala eftersom de inte fått några pengar från Försäkringskassan.

Ville ha depositionen

Skatteverket köper inte någon av förklaringarna, utan ser detta som efterhandskonstruktioner. Det finns till exempel inget kvitto eller något annat som visar att det påstådda lånet verkligen betalts ut.

Annons

Det ”framstår som osannolikt” att familjen med ekonomiska problem skulle bott hyresfritt i två år – samtidigt som det i deras kontrakt står att hyresvärden ska få rätt till de tre månadshyror som de lagt i deposition ifall hyran blev sen.

Läs ocksåEldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp

Ytterligare en miljon

Förutom de 414 000 kronor som pappan och sonen inte redovisat för hyresintäkter upptaxeras de med ytterligare 1,1 miljoner kronor för andra inkomster som inte heller redovisats på rätt sätt.

Läs också Folkets hus till salu kan bli bostäder Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.