HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp

Osby Branden skadade hyreshuset i Osby så illa att det kommer att rivas. Hushållen i tio lägenheter sägs upp. Det blir konsekvensen enligt bostadsbolaget vd.
Foto: Pixabay
Även kontraktet brinner upp. Hyreshuset i Osby kommer att rivas och det innebär att hyreskontrakten för tio lägenheter upphör.

Det eldhärjade huset i Osby i norra Skåne kommer att rivas. Det meddelade det kommunala bostadsbolagets vd under tisdagen. ”Det går inte att återställa”, säger Kent Lundén.

Det var i början av november som en brand utbröt Osbybostäders hus på Hantverksgatan i centrala Osby. Ingen person kom till skada i branden, som misstänks ha spridit sig från en lägenhet till vinden.

Läs ocksåEfter sprängningen och bränderna: “stärk hyresgästers rättigheter vid brand”Ett hyreshus i Annedal, Göteborg fick evakueras efter en explosion.

Rubriceras som mordbrand

Vad som orsakat branden är ännu oklart men polisen kan inte utesluta att den är anlagd och har rubricerat händelsen som mordbrand för att kunna vidta utredningsåtgärder.

Samtliga tio lägenheter har sedan eldsvådan bröt ut varit utrymda.

Under tisdagen stod det klart att huset från 1930-talet kommer att jämnas med marken.

Läs ocksåCivilutskottet säger nej till stärkt skydd för hyresgästerStopp för stärkt skydd för hyresgäster

– Fastigheten ska rivas och byggas upp igen, säger Kent Lundén, vd på Osbybostäder.

– Kåken är sönderbrunnen och det går inte att göra någonting med den, säger han.

Nya bostäder ska byggas

Målsättningen är att bygga nya bostäder på tomten. Men exakt hur många det kommer att bli eller hur stora de kommer att vara kan Kent Lundén inte svara på i nuläget. Saker som kan påverka detta är hur mycket pengar bostadsbolaget får ut från försäkringen samt olika regler som gäller för nybyggnation.

– När det här huset byggdes fanns det inte samma krav på parkeringar så det finns inga parkeringar på själva tomten, säger han.

Oavsett hur de nya lägenheterna blir så har kontrakten för de som bodde i det brunna huset sagts upp, eftersom det inte finns någon lagstiftning som skyddar en hyresgäst vid en brand eller annan händelse där en lägenhet blir obrukbar (se faktaruta).

Har fått tak över huvudet

Alla de branddrabbade i Osby har dock fått tak över huvudet.

– Vi har löst den akuta situationen, säger Kent Lundén.

Några hyresgäster har erbjudits och accepterat tillsvidarekontrakt i andra hus runt om i kommunen som ägs av det kommunala bostadsbolaget. Andra har ordnat nytt boende på egen hand eller med hjälp av kommunen.

Kent Lundén kan inte säga hur lång tid det kommer att ta att bygga nya lägenheter på brandtomten.

Läs ocksåHyresgästers rättigheter efter brand ska stärkas

– Vi vill bygga upp det så fort det går, säger han.

Fakta: Kontraktet brinner upp

Enligt nuvarande hyreslag är det möjligt för en hyresvärd att säga upp en hyresgäst om lägenheten förstörs – till exempel genom en brand eller explosion. Det behöver inte vara hyresgästen själv som orsakat förstörelsen, utan det kan till exempel handla om en handling som någon annan utfört eller en ren olycka.

Hyreslagens utformning har kritiserats genom åren. 2008 föreslog en statlig utredning att lagen skulle ändras. Under november 2021 diskuterar riksdagen stärkt skydd för hyresgäster, efter flera uppmärksammade bränder och sprängningar den senaste tiden.

Läs också Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.