Annons

Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation”

Örkelljunga Hyresvärden hotas med vite – men går inte att få tag på. Jurist vill att hyreshuset ska tvångsförvaltas – men det finns ingen som är villig att ta över. Under tiden fortsätter hyresgästerna i Skånes Fagerhult att vara utan värme och varmvatten.
Bild på hus och jurist
Foto: Petra Martinsson
Huset som jurist Linnea Roslund tycker borde tvångsförvaltas ligger i Skånes Fagerhult. Liknande problem har ett hus i centrala Örkelljunga,

I slutet av oktober samlades hyresnämnden vid fastigheten i Skånes Fagerhult. Dess hyresvärd Roger Nilsson håller sig sedan många månader borta. Plötsligt en dag i april fick hyresgästerna inte längre tag på honom.
Hur många som faktiskt bor i huset är oklart, men när hyresnämnden höll sin så kallade syn var nämnden inne hos en av hyresgästerna. Vid det besöket framgick att det varken finns värme eller varmvatten.

”Det är en mycket komplicerad situation”

Hyresgästföreningen har ansökt om ett åtgärdsföreläggande som ska tvinga hyresvärden att fixa bristerna. De anses så allvarliga att ansökan också innehåller ett vite på 10 000 kronor. Enligt Hyresgästföreningen skulle den bästa lösningen dock vara att huset tvångsförvaltades.
– Det är en mycket komplicerad situation när hyresvärden bara plötsligt försvinner på det här viset, säger Hyresgästföreningens jurist Linnea Roslund, som företräder en av hyresgästerna.

När Hem & Hyra besökte hyresgästen i juli var duschar utbytta mot hinkar med ljummet vatten som fick värmas på spisen.

Nu, efter synen, har hyresnämnden ålagt värden att se till så att det finns värme och varmvatten i huset. Fixar han det inte senast den andra december ska han också betala ett engångsvite på 10 000 kronor.

Annons
Låst dörr.
Bakom den här dörren tros den trasiga värmepumpen finnas.

Nämnden konstaterar att värmen försvann under påsken och att det förmodligen beror på att värmepumpen gått sönder. Men det går inte att veta säkert eftersom den finns bakom en låst dörr. För hyresgästen har det betytt att det på senare tid har varit mellan 15 och 17 grader inomhus. Nämnden skriver att ”det är oerhört angeläget att åtgärdandet av värme och varmvatten i prövningslägenheten blir utfört tämligen omgående”.

Domstol beslutar om tvångsförvaltning

Juristen Linnea Roslund menar att det nu är helt fastslaget att det finns brister, och att dessa måste åtgärdas. Men frågan är om åtgärdsföreläggandet och viteshotet verkligen gör så att värmen kommer tillbaka, eftersom värden inte går att nå.
Däremot kan hyresnämndens beslut få andra effekter, enligt Linnea Roslund.
– Åtgärdsföreläggandet kan också användas som underlag för en ansökan om tvångsförvaltning, säger hon.
Linnea Roslund har länge velat ansöka om tvångsförvaltning. Problemet är att hon inte har hittat någon som vill ta över huset tillfälligt. Det är domstolen som beslutar om tvångsförvaltning men det måste finnas någon som är villig att sköta om fastigheten. Ofta är det ett annat bostadsbolag som tar över hyresintäkterna för att fixa brister och sköta underhållet.

Inblandad i havererat krogprojekt

Parallellt med Linnea Roslunds ärende driver Söderåsens miljöförbund ärenden mot värden som också äger ett hus i Örkelljunga. Även här saknas värme och varmvatten. Miljöförbundet har lagt ett löpande vite på 15 000 kronor för varje tvåveckorsperiod som problemen kvarstår.

Annons

Den eftersökte värden Roger Nilsson har varit inblandad i ett havererat krogprojekt i Helsingborg och har sökts av många.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har sökt Roger Nilsson.

fastighetsägaren Roger Nilsson
Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.