Annons

Skoj roade inte ministern

Gävle ​Sinikka Bohlin, S, ordförande i Gavlegårdarnas styrelse, ville skoja litet med bostadsminister Stefan Attefall, KD, under hans Gävlebesök i onsdags men det uppskattades inte.

​Bostadsminister Stefan Attefall reser landet runt för att titta på miljonprogramsfastigheter och för att berätta om de utredningar som pågår och ”som ska stärka hyresrätten samtidigt som andra upplåtelseformer kan som ägarlägenheter kan komma att bli verklighet”.

I onsdags gästade Stefan Attefall Gävle och Gavlegårdarnas förnyelseprojekt i stadsdelen Sätra. Några statliga pengar kommer ministern inte att skjuta till. Allt handlar om fastighetsägarnas ansvar, det var han mycket noga med att understryka i de flesta svar han gav.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur ska bostadsföretagen lösa finansieringen av renoveringarna?

– Det är lokala förutsättningar som gäller och det finns olika utmaningar i olika kommuner men det är alltid varje fastighetsägare som har sitt eget ansvar för sina fastigheter och deras behov av renoveringar, sa bostadsministern.

Gavlegårdarna har beräknat att det kommer att kosta 2,5 miljarder kronor att renovera miljonprogramsfastigheterna i kommunen!?

Annons
Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

– Bolagen måste arbeta aktivt och i samarbete med hyresgästerna och Hyresgästföreningen. Gävle har ju valt att sälja fastigheter och det är ju varje fastighetsägares eget ansvar att se om sina hus, sa bostadsministern.

Men när hyrorna, som på vissa håll, kommer att stiga med 50 procent efter renoveringarna?

– Det är varje fastighetsägares ansvar att göra det som är ekonomiskt realistiskt. Staten har ingen guldgruva att hämta pengar ur, sa bostadsministern.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Gavlegårdarnas ordförande Sinikka Bohlin var med på träffen i Sätra och sa avslutningsvis att hon skulle maila bostadsminister Attefall sin önskelista senare. Ett skämt som inte uppskattades utan möttes av ett surmulet:

Annons

– Ja, ja det kan du ju göra men glöm inte att maila till Veronica Palm också!

 

Läs också Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.