Annons

Skövdebostäder låter barnen styra

Skövde Det kommunala bostadsbolaget i Skövde vill att nästa generation ska vara med och påverka bostadsområdet. Som ett första steg låter man barnen på Timmervägen forma sin egen gård.
Foto: Johanna Ohlson
Syskonen Alem, Erna och Ajla Talic trivs gott i sitt område. Men tycker det är kul att gården ska få ett lyft och bli mer lekvänlig.

Det är grått, blött och kallt när Skövdebostäder presenterar sin nya demokratisatsning i Södra Ryd. Men drömmarna och idéerna hos gårdens barn låter sig inte nedslås av vädret.

– Jag vill ha en lång, stor rutschkana som passar för stora barn, säger Ajla Talic, 8 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hennes syster önskar sig en basketplan. Fler flikar in. Grillplatser vore mysigt. Och fler klätterställningar.

Annons

Projektet är precis i startgroparna. Satsningen är ett samarbete mellan Skövdebostäder, Högskolan i Skövde och Rydskolan, som ligger precis intill den gård som är först ut att omvandlas. Tanken är att man tillsammans med hyresgästerna ska planera och göra om  gården på Timmervägen 2-8. Förhoppningsvis kan man sedan gå vidare till fler gårdar. Förutom att få uppfräschade gemensamma ytor hoppas man skapa större engagemang för boendet och ge mer inflytande till hyresgästerna.

– Det här är en mångfalds- och demokratisatsning i ett område med många nationaliteter. Det talas 38 språk på Rydskolan. Det här är tänkt att knyta samman människor. Men jag vill poängtera att det inte är en satsning för att motverka problem, utan för att lyfta området ytterligare, säger Mattias Johansson, distriktschef i området.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Barnen ger honom medhåll. Alla trivs i sitt kvarter. Flera säger att de vill bo kvar här så länge de lever. Men desto större anledning till att vara med och påverka. Nu när innergården görs om är det den yngsta generationen som tillfrågas först. Och det är ju självklart, tycker barnen.

Annons

– Det är ju vi som är på gården, säger Ajla Talic.

Läs också Kommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagas Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter? Elaine drabbades av nyckelkaos - soporna samlades på hög Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.