HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skrapan säljs till AP Fastigheter

Stockholm För 1,2 miljarder kronor säljs Skrapan på Södermalm till AP Fastigheter. – Om man väntat med att sälja hade man börjat tjäna pengar på huset istället. Dessutom är Svenska Bostäder en bra bostadsförvaltare, kommenterar Ingvar Wallin, som förhandlar med Svenska Bostäder för Hyresgästföreningens räkning.

Ida Klasén, vice ordförande i Stockholms studenters centralorganisation, tycker att lösningen är godtagbar.

– Så länge den nye ägaren går i god för att studentbostäderna blir kvar. Vi förväntar oss en bra dialog med AP Fastigheter, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Fredrik Wirdenius, vd för AP Fastigheter, säger att studenterna ska få bo kvar.

– De är en del av det framgångsrika recept som Skrapan utvecklats till. Vi har också god erfarenhet av studentbostäder, kommenterar han.

Svenska Bostäders köp av Skatteskrapan för att bygga studentlägenheter har dock varit kontroversiellt från början. Bolaget betalade 566 miljoner kronor. Därefter har man byggt om huset till studentlägenheter och byggt till för 1,1 miljarder, enligt tidningen Affärsvärlden.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

– Investeringarna har inneburit att annat underhåll i Svenska Bostäder har fått stå tillbaka. Företaget har inte hur mycket muskler som helst, säger Ingvar Wallin och nämner fasader i Bredäng, fönsterbyten och energisparande åtgärder som angelägna projekt för hyresgästerna.

– Det hade varit bättre att staden haft kvar Skrapan i sitt bostadsbestånd, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen Stockholm.

Yvonne Ruwaida, miljöpartiets ordförande och ledamot i Svenska Bostäders styrelse, är också tveksam till försäljningen.

Läs ocksåFörhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra

– Med den minskar studenternas möjlighet att göra boendekarriär. Dessutom kan hyrorna höjas så att Skrapan blir ett ”elitboende” för dem som har möjlighet att betala höga hyror, säger hon.

Läs också Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja Ny tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.