Annons

Skrapan säljs till AP Fastigheter

Stockholm För 1,2 miljarder kronor säljs Skrapan på Södermalm till AP Fastigheter. – Om man väntat med att sälja hade man börjat tjäna pengar på huset istället. Dessutom är Svenska Bostäder en bra bostadsförvaltare, kommenterar Ingvar Wallin, som förhandlar med Svenska Bostäder för Hyresgästföreningens räkning.

Ida Klasén, vice ordförande i Stockholms studenters centralorganisation, tycker att lösningen är godtagbar.

– Så länge den nye ägaren går i god för att studentbostäderna blir kvar. Vi förväntar oss en bra dialog med AP Fastigheter, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Fredrik Wirdenius, vd för AP Fastigheter, säger att studenterna ska få bo kvar.

– De är en del av det framgångsrika recept som Skrapan utvecklats till. Vi har också god erfarenhet av studentbostäder, kommenterar han.

Annons

Svenska Bostäders köp av Skatteskrapan för att bygga studentlägenheter har dock varit kontroversiellt från början. Bolaget betalade 566 miljoner kronor. Därefter har man byggt om huset till studentlägenheter och byggt till för 1,1 miljarder, enligt tidningen Affärsvärlden.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Investeringarna har inneburit att annat underhåll i Svenska Bostäder har fått stå tillbaka. Företaget har inte hur mycket muskler som helst, säger Ingvar Wallin och nämner fasader i Bredäng, fönsterbyten och energisparande åtgärder som angelägna projekt för hyresgästerna.

– Det hade varit bättre att staden haft kvar Skrapan i sitt bostadsbestånd, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen Stockholm.

Annons

Yvonne Ruwaida, miljöpartiets ordförande och ledamot i Svenska Bostäders styrelse, är också tveksam till försäljningen.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

– Med den minskar studenternas möjlighet att göra boendekarriär. Dessutom kan hyrorna höjas så att Skrapan blir ett ”elitboende” för dem som har möjlighet att betala höga hyror, säger hon.

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.